V americkém Yorkville začíná česko-slovenský Rockfest

Ve městě Yorkville v americkém státě Illinois začíná v sobotu pátý ročník česko-slovenského rockového festivalu CS Rockfest USA. Vystoupí na něm zpěvák Richard Müller, skupiny Pražský výběr s Michaelem Kocábem, Tři sestry, Queenmania, Harlej, Doctor P.P., HC3, Vega a tři domácí formace Randal, Doggybag a Tampon. Přehlídku bude uvádět populární imitátor Zdeněk Izer. Sobotní a nedělní program vždy zahájí Daniel Hůlka zpěvem české a slovenské hymny. Na hudební víkend pod širým nebem přijede na 3500 Čechů a Slováků žijících v různých státech USA, řekl ČTK jeden z pořadatelů přehlídky Jerry Beran. "Čekáme i diváky z Kalifornie a z Floridy, možná i pár Poláků a Američanů, ale snažíme se udržet hlavně česko-slovenský rozměr celého festivalu," dodal.

Rockfest se tradičně koná v rozsáhlém rekreačním areálu asi sto kilometrů od Chicaga. Pronajatý kempinkový park umožňuje pořádat i fotbalový turnaj a noční diskotéku. Letošní novinkou je amatérská pěvecká soutěž, jejíž vítěz bude mít možnost vystoupit živě na jevišti se skupinou podle svého výběru. Neoficiálně začal Rockfest už ve středu večer autogramiádou v české restauraci Klas na předměstí Chicaga v ulici pojmenované po rodákovi z Kladna, někdejším starostovi Chicaga Antonu Cermakovi. Večerní posezení u piva je už nedílnou součástí předrockfestovské horečky. Možnosti popovídat si s muzikanty a nechat se s nimi vyfotografovat využilo letos na 400 fanoušků českých a slovenských rockových hvězd. "Byli tam všichni, chyběl jen Müller, který se na cestě z koncertu v Kalifornii zpozdil kvůli počasí. Večírek končil v pět ráno," řekl Beran.

Vstupenky na Rockfest prodávaly od jara různé české a slovenské organizace v USA a Kanadě. Kdo nezaváhal a objednal si je v květnu, zaplatil 70 amerických dolarů (asi 1800 českých korun), na místě teď stojí o 30 dolarů více. Vstupné zahrnuje veškerou zábavu, parkování a stanování. Zájem o festival rok od roku roste. Zatímco první ročník navštívilo asi 1200 lidí, loni už to bylo na 2800. Přehlídka v Yorkville je tak zřejmě jednou z nejmasovějších událostí zaměřených na českou a slovenskou rockovou hudbu v zahraničí.