V Benešově jsou na cizince vlídní

ridic.jpg

V těchto dnech probíhá v Česku Evropský týden mobility, který vyhlásila Evropská unie. Cílem je upozornit občany na problematiku automobilové dopravy. Ta je samozřejmě hodně široká. Možná se ale někomu může v této souvislosti vybavit překvapivá novinka, se kterou přišli radní v městě Benešov u Prahy. Blíže už Zdeněk Vališ.

Značka Peugeot je čtvrtá nejkradenější v ČR
Když přijede cizinec autem do Benešova, nemusí se bát, že by tam dostal pokutu. Radní se totiž rozhodli, že zahraniční turisty přestanou trestat za menší dopravní přestupky. Místo pokutového lístku například řidič najde za oknem svého automobilu informaci ve dvou světových jazycích, že se dopustil přestupku, ale že mu jinak radnice přeje příjemný pobyt ve městě. Starosta Benešova Mojmír Chromý uvedl pro Radio Praha, že radním připadá takový postup normální.

"Týká se to třeba jen nevhodného parkování nebo podobných drobných prohřešků. Pro toho cizince, když neumí slovo česky, je asi skutečně dosti obtížné zbavit se botičky na kole automobilu, kterou mu tam nasadila policie. Já osobně jsem se setkal s podobnou praxí v Německu, ve Stutgartu. Tam jsem zaparkoval na místě, kde jsem nikomu nepřekážel, ale to místo nebylo určeno pro parkování. Nalezl jsem pod stěračem takové zdvořilé upozornění, abych to už nikdy nedělal, že mě to napoprvé odpouštějí. Nebyl jsem to jenom já. I můj zástupce měl podobnou zkušenost někde ve Švýcarsku. Považujeme to u těch lehkých přestupků za svým způsobem zjednodušení administrativy, protože ti slušní zahraniční turisté pochopitelně tu pokutu zaplatí, ale mají s tím problémy, když hledají policii. A ti méně slušní to nezaplatí a nikdy to z nich nevymůžeme."

Výjimky pro cizince se samozřejmě místním lidem moc nelíbí. Podle nich by policie neměla rozlišovat, odkud člověk pochází. Mojmír Chromý se ale domnívá, že to může být projev určité xenofobie.

"Místní lidé se proti tomu ozývají, ale já jsem byl naopak svědkem toho, že byla na ulici tři špatně zaparkovaná vozidla. Jedno bylo cizinecké a jenom to mělo nasazenou botičku. To byl také jeden z důvodů, který nás k našemu kroku vyprovokoval. Řekli jsme si, že musíme trošku něco udělat proti určité xenofobii, která v lidech podvědomě funguje." Potíž je v tom, že botičku na kola automobilu nasazuje městská policie a nikoliv běžní obyvatelé Benešova. Mělo by se tedy s potíráním xenofobie začít spíše jinde. Radnice byla bezesporu vedena dobrými úmysly, ale stejně tak mohou mít pocit jisté diskriminace čeští řidiči.