V Česku se postupně otevírají velkokapacitní očkovací centra

Velkokapacitní očkovací centrum v pražské hale O2 universum začne fungovat 11. dubna, o dva dny dříve projde testem. Po jednaní s šéfy krajských nemocnic to v pondělí uvedl na sociálních sítích premiér Andrej Babiš (ANO). Očkovat by se podle něj mělo všude i o víkendech, aby byl využit každý den. Velkokapacitní centrum bude za plného provozu moci naočkovat až 10 tisíc lidí za den. "Velkokapacitní centra mají i fakultní nemocnice v Brně a Ostravě, budou navyšovat kapacity," uvedl Babiš na twitteru. Poznamenal, že "tlačí na to," aby všichni očkovali i o víkendech.

Velkokapacitní očkovací centrum se v pondělí otevřelo na ostravském výstavišti Černá louka. Zdravotníci si první naplánovali naoščkovat asi 250 lidí. Centrum by pak mělo očkovat zhruba 300 lidí denně. Se zvyšováním dodávek vakcín by mohlo ještě v březnu očkovat 700 zájemců za den a od dubna pak až 1.800. Novinářům to řekli zástupci kraje a fakultní nemocnice Ostrava. Centrum bude fungovat 7 dní v týdnu, 12 hodin denně. Při plném provozu ho bude obsluhovat až 70 zaměstnanců.

Jihomoravský kraj zahájil v pondělí očkování proti nemoci covid-19 ve velkokapacitním centru v kulturním domě v Hodoníně. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) novinářům řekl, že tento týden začne očkování v centrech v Kyjově a Znojmě, v pondělí v Břeclavi. Postupně přibudou ještě Blansko, Hustopeče a časem i Vyškov. Kraj chce do konce prázdnin aplikovat vakcínu 770.000 obyvatelům z celkového 1,2 milionu obyvatel kraje. Hodonínské centrum v současnosti zvládne podat vakcínu 500 lidí a časem i 1000 za den, uvedl ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík. Podle Grolicha se ale bude očkovat 500 lidí za den asi až od dubna, kdy bude dostatek vakcín.