V Česku vznikla specializovaná sportovní tisková agentura

Česká republika je zhruba měsíc bohatší o jedno sportovní médium. Česká tisková sportovní agentura se specializuje na rychlé informace z domácího, především regionálního sportu. Herbert Brynda hovořil s jedním z "otců zakladatelů" agentury, Karlem Kuncem, a na úvod se zeptal, co zkušené novináře přimělo k založení sportovní tiskové agentury.

"Vedlo nás k tomu to, že jsme si předem zmapovali, jak probíhá sport v jednotlivých krajích a jak se dostávají informace o něm k fanouškovi, který si sportu váží. Chceme to udělat tak, aby se fanoušek dověděl výsledky ze svého regionu hned, a ne až v pondělí z novin."

A jaká je základní vize, filozofie České tiskové sportovní agentury?

"Být rychlí a korektní. Aby posluchači, protože naše informace budou přejímat především regionální rádia, měli informace z nižší soutěží kopané a hokeje okamžitě. To ovšem neznamená, že nebudeme zpracovávat také první ligu a reprezentaci. Navštívili jsme všechny kraje v republice, kde jsme jednali v průměru se čtyřmi až pěti rozhlasovými stanicemi, a dospěli jsme k závěru, že z jejich strany o takovou službu je zájem. Proto jsme se také rozhodli, že naše webové stránky budou měsíc zdarma, aby se do nich mohli podívat jak posluchači, tak normální příznivci kopané a hokeje."

Nabízí se otázka, jaký je rozdíl mezi vaší a Českou tiskovou kanceláří?

"My razíme heslo, že nechceme být konkurencí České tiskové kanceláři, protože ČTK má svou tradici, má dlouholeté zkušenosti a na rozdíl od nás dělá i mezinárodní sport. Ale my chceme jít až do těch nejnižších soutěží, do krajských přeborů; v hokeji, v kopané, ale i v atletice. Nebo různé akce: v regionu bude třeba mistrovství republiky nebo mistrovství Evropy. A tohle ČTK nedělá. My ji nechceme kritizovat, podle našeho názoru je výborná, protože mi ji nakonec velmi dobře známe, ale informuje jen o prvních a druhých ligách, případně o České fotbalové lize v kopané, ale níže už nejde. To chceme dělat právě my, protože to podle našeho názoru dosud chybělo."

Jak budou strukturované a přístupné vaše internetové stránky?

"V současné době funguje zdarma s tím, že ho 11. března pro veřejnost uzavřeme a okamžitě oslovíme potenciální zájemce o odběr našich informací. Od našich potenciálních klientů ovšem budeme vyžadovat kritiku a připomínky, aby to mělo potřebnou kvalitu. Po uzavření stránek s námi bude spolupráce možná jen na základě smlouvy; klienti dostanou heslo, na základě kterého si budou moci stránky otevřít. A nepůjde samozřejmě jen o ten který kraj, ale o všechny. Je to postaveno na audiu, to znamená na rozhovoru, což všichni kvitují. Chceme docílit toho, že bude kompletní servis k dispozici dejme tomu do půl hodiny po skončení zápasu,"

říká Karel Kunc z České tiskové sportovní agentury. Webové stránky agentury: www.ctsa.cz