V kostele na Českolipsku objevili před Velikonoci křišťálový boží hrob

Boží hrob z křišťálu objevili před Velikonocemi v kostele Povýšení svatého kříže v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku. Teprve světlo odhalilo, jaká nádhera se vlastně v kostele léta ukrývala. Zajímavá památka je s největší pravděpodobností dílem místních sklářů, farář Rudolf Repka dnes stáří díla odhadoval na sto až 150 let. Je to laický odhad, posoudit to budou muset památkáři, řekl dnes ČTK farář. Boží hrob také bude potřebovat zásah restaurátorů, i když je v překvapivě dobrém stavu, byť pokrytý prachem.

Boží hrob je symbolické zpodobnění Kristova hrobu, které se v katolické církvi tradičně staví v kostelích vždy o Velikonocích. Jde vlastně o 14. zastavení křížové cesty, které si křesťané připomínají o Velkém pátku. V českých zemích se božích hrobů mnoho nedochovalo. "Takový boží hrob, jako vidíme tady, jsem ale neviděl nikdy a nikde, podle mne je to naprostá rarita, alespoň v Česku," řekl Repka.

O tom, že takovou památku v kostele má, věděl. Spodní část s tělem Krista léta sloužila jako podstavec sousoší piety. Horní část ale objevili až letos. "Tam, kde byla uskladněná, se jevila jako dřevěná skříňka, bylo tam málo místa a tma. Myslel jsem si, že je to přepravní bedna na obraz," řekl farář. Skříň ale skrývala barevnou vitráž tvořenou stovkami barevných skleněných kamenů. Ústředním motivem je kříž, který stojí na dřevěné arše úmluvy, po stranách klečí andělé.