V Londýně a Dublinu česká vyslanectví dokončují přípravy na volby

České zastupitelské úřady v britském Londýně a irském Dublinu dokončují přípravy na páteční a sobotní parlamentní volby. Podle zástupců obou velvyslanectví nevznikly větší problémy; snad jen to, že se volby chystají poprvé, vneslo potřebu řešit některé neočekávané otázky. Zatímco Londýn si nechává volební urnu vyrobit v Británii, do Dublinu se veze z Prahy, protože tamní úřad využil naplánovanou služební cestu. Volební komise jsou v obou případech sestaveny z pracovníků velvyslanectví. Volit se bude v reprezentační místnosti úřadů. V Dublinu nyní odhadují, že přijde 50 lidí, řekla ČTK mluvčí úřadu Petra Mašínová. Tamní česká komunita není velká. V Londýně se odhady dělají obtížně. V Británii sice žije několik tisíc Čechů, ale starší krajané často bydlí daleko od Londýna a do hlavního města se jim nechce - kvůli volbám by vlastně museli cestovat dvakrát, jednou kvůli registraci, podruhé volit. I proto řada lidí volá po možnosti poštovního hlasování.

Krajani, kteří mají dosud český pas a dlouhodobě se usídlili v Německu, projevují takřka zanedbatelný zájem o účast v českých parlamenntích volbách. Z tisíců a možná desítek tisíc potenciálních hlasujících se do volebních seznamů na čtyřech českých konzulátech ve Spolkové republice zapsala necelá stovka. Počet těch, kdo navíc budou v době voleb z různých důvodů v Německu a využijí možnosti hlasovat s voličským průkazem, se dá těžko odhadnout. V Německu bude možné volit na konzulátech v Berlíně, Bonnu, Drážďanech a Mnichově. Do voličských seznamů se tam zapsalo 12, 38, 11, respektive 38 voličů.

Nejvíce českých občanů, kteří se zúčastní českých parlamentních voleb za hranicemi vlasti, odevzdá hlas pravděpodobně na velvyslanectví ČR v Bratislavě. Zde se zapsalo do voličského seznamu 220 občanů, a to je z jednotlivých zastupitelských úřadů nejvíce, jakkoli v celkovém počtu zaregistrovaných voličů těsně vedou krajánci v USA před Čechy na Slovensku. "Vše, co jsme potřebovali, je již připraveno," ujišťuje vedoucí konzulárního oddělení velvyslanectví a současně předseda místní volební komise Jan Kaše. Připraveny jsou hlasovací lístky a další dokumenty, zaslané ústředím, jakož i volební místnost, která se nalézá v prostorách kulturního centra v budově ambasády.