V Mnichově zemřel dlouholetý redaktor RFE Milan Schulz

Milan Schulz

20. ledna ve věku 83 let zemřel v Mnichově novinář, spisovatel a redaktor Radia Svobodná Evropa Milan Schulz. V 60. letech se jako dramaturg a redaktor účastnil pražského jara, do Německa emigroval v roce 1969. Po listopadu 89 spolupracoval s Českou televizí a pražskou redakcí RFE.

Milan Schulz se narodil 6. dubna 1930. Za nacistické okupace musel z rasových důvodů odejít z pražského gymnázia, střední školu mohl dokončit až po válce v Benešově. Na tamním gymnáziu maturoval v roce 1949. Poté studoval češtinu a ruštinu na FFUK v Praze. Po studiích pracoval v redakci Literárních novin, v letech 1959 - 1965 působil jako dramaturg Divadla Semafor a na konci 60. let byl redaktorem Literárních listů a Listů. V 60. letech se zúčastnil řady zahraničních filmových a televizních festivalů, kde navázal kontakt například s Pavlem Tigridem. Z římského festivalu v září 1969 se nevrátil, emigroval do Německa a natrvalo se usadil v Mnichově. Až po odchod do důchodu v r. 1996 zde pracoval v českém vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Poté, co se RFE přestěhovala do Prahy, pracoval i v její pražské redakci. V České televizi po listopadu 1989 moderoval se svým synem Martinem Schulzem publicistický pořad Sněží.

Dramatik, prozaik, básník a literární kritik publikoval od roku 1953. Až do konce 60. let přispíval do Literárních novin a Literárních listů, a dále postupně do Mladé fronty, Nového života, Května, Hosta do domu, Plamene, Filmových a televizních novin. Bez uvedení jména i do exilového časopisu Svědectví (Paříž). V exilu publikoval ve Svědectví (Paříž), Proměnách (New York), Obrysu (Mnichov), Listech (Řím) a na počátku 70. let i v Amerických listech (New York). V roce 2006 odvysílal Český rozhlas Vltava desetidílný cyklus jeho vzpomínek.