V plzeňské zoo se za pár měsíců objeví nejjedovatější hadi světa

Foto: Haplochromis, Wikimedia CC BY-SA 3.0

ZOO Plzeň za pár měsíců představí svou hlavní letošní expoziční novinku. V několika biotopových teráriích se budou plazit nejjedovatější hadi světa. Právě o nich bude v dnešní rubrice Zaujalo nás hovořit tiskový mluvčí zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo má velkou tradici v chovu plazů,  foto: Roman Casado
Proč jste se vůbec rozhodli pro jedovaté hady?

"Těch důvodů je opravdu hodně. Od šedesátých let má plzeňská zoologická zahrada velkou tradici v chovu a rozmnožování terarijních zvířat - krokodýlů, želv, hadů a ještěrů. Dalším důvodem je, že jsme v šedesátých letech jedovaté hady asi dekádu chovali. Dalším důvodem je, že máme velice erudované a schopné ošetřovatele. V neposlední řadě můžeme také uvést, že jedovatí hadi jsou daleko častěji, oproti hadům nejedovatým, barevní, variabilní a zajímaví."

Jaké hady ve vaší expozici návštěvník najde?

Ploskolebec dvoupruhý,  foto: Haplochromis,  Wikimedia CC BY-SA 3.0
"Budeme tam mít průřez typickými rody jedovatých hadů všech čtyř tropických světadílů. Budeme tam tedy mít zástupce Afriky, Asie, Austrálie i tropické Ameriky. Bude to vždycky jeden typický. Můžu jmenovat třeba ploskolebce, křovináře, kobry, chřestýše a další druhy. My již v této chvíli některé druhy jedovatých hadů chováme, vždy ovšem jeden druh jako doplněk celého jiného výseku. Například velkou popularitu mají dlouhodobě takové mohutné gabunské zmije, které máme v africkém nočním pavilonu."

Jak se vůbec hadi pro takovou expozici shánějí?

„V České republice není samozřejmě moc takových chovů, jeden velký chov kober nedávno vznikl v soukromé zoo na jihu Čech, jiný chov je v soukromém viváriu na okraji Prahy. Takže pochopitelně jako zoologická zahrada jednáme s jinými zoologickými zahradami a snažíme se hady vyměnit za naše odchovy a zvířata.“

Ilustrační foto: teejaybee,  Flickr CC BY-NC-ND 2.0
Vy jste zmínil, že máte zkušené ošetřovatele hadů...Kdo mezi nimi je a stává se třeba, že svého ošetřovatele had kousne?

"Naši tři ošetřovatelé jedovatých hadů absolvovali před dvěma lety kurz, který je jediný pro celý svět a byli proškoleni k manipulaci s jedovatými hady."

Vy jste jmenoval některé ty hady. Kolik jich v expozici vůbec bude?

"Půjde o skupinu 11 terárií, a protože není účelem zoologických zahrad pouze ukazovat zvířata, budeme zde mít také mohutný doprovodný informační a naučný systém, ve kterém se návštěvníci dozvědí, jaké jsou typy jedů a typy jedovatých zubů, jsou totiž různorodé typy jedů a uštknutí. Také tam bude zmíněno, která další zvířata z jiných živočišných skupin jsou jedovatá, existují totiž i jedovaté žáby, ještěři nebo hmyz."

Štika obecná v expozici plzeňské zoo Česká řeka,  foto: Jik jik,  Wikimedia CC BY-SA 3.0
V jaké fázi teď ta vaše chystaná expozice je?

"V této chvíli se nacházíme ve fázi budování a příprav. K samotnému otevření by mělo dojít zhruba za tři měsíce."

Jaký očekáváte zájem? Nemají lidé třeba větší zájem o řekněme roztomilejší zvířata?

"Plzeňská zoologická zahrada je zajímavá tím, že chová na 1300 druhů zvířat a máme celou škálu, od těch populárních a obvyklých, jako je šimpanz, medvěd nebo žirafa až po ta neobvyklá. Můžu tady uvést dobré zkušenosti s dvěma expozicemi, které opravdu nemají obdoby a vybočují. Je tu už 8 let tzv. Česká řeka, kde máme třeba sumce, štiky, kapry, vydry a vůbec průřez sladkovodními rybami středoevropské řeky. Tato expozice má obrovský ohlas a oblibu. Druhou neobvyklou expozicí, která je v provozu třetím rokem, je Svět v podzemí, což je v rámci České republiky unikát vybudovaný z válečného německého krytu, kde návštěvníkům přinášíme zvířata a informace o různých typech přirozeného i umělého podzemí."

Varan komodský v Zoo Plzeň,  foto: Roman Casado
Takže si myslíte, že hadi k vám dobře zapadnou...

"Hadi k nám určitě zapadnou a opravdu doplní tu další kolekci, ve které figurují dva druhy obřích želv, krokodýl, kajmani nebo komodský varan."