V pondělí se vrátí do škol žáci 1. stupně a otevřou se některé obchody

Žáci prvního stupně základních škol se začnou do škol vracet v rotační formě od pondělí 12. dubna, potvrdila v úterý vláda. „Rotační výuka není ideální, ale je to nástroj, jak dostat děti bezpečně do škol,“ řekl ministr školství za ANO Robert Plaga. Na druhém stupni základních škol má zůstat výuka na dálku. Od pondělí půjdou do školek i předškoláci, nebudou přitom muset používat roušky. O týden později než jinde v zemi se začnou kvůli pomalejšímu odeznívání epidemie koronaviru zřejmě otevírat školy v okrese Zlín.

Vláda také rozhodla, že v pondělí budou moct otevřít papírnictví, obchody s dětským oblečením nebo farmářské trhy. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) vláda schválila i otevření prádelen a čistíren, zámečnictví a opraven domácích spotřebičů nebo prodejen náhradních dílů pro auta. Uvolnění se vztahují i na zoologické a botanické zahrady. Ty budou moci od 12. dubna obnovit provoz ve venkovních prostorech, naplnit budou smět 20 procent kapacity. Většina zoologických zahrad uvedla, že je připravena v pondělí 12. dubna otevřít. Čekají, jaké budou přesné podmínky, které to umožní.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) také informoval, že zákaz cestování mezi okresy a nočního vycházení skončí spolu s nouzovým stavem 11. dubna. Setkat se bude moci nově až deset lidí uvnitř a 20 venku, Další opatření budou podle něj pokračovat podle pandemického zákona, který nedávno schválila Sněmovna. "To, co jsme při žádosti o prodloužení nouzového stavu slíbili jak občanům, tak Poslanecké sněmovně, jsme tímto splnili," dodal Blatný. Až se stav zlepší a bude možné otevřít některé služby, počítá se s možností prokazovat se testem, řekl Blatný. Týká se to například kadeřnictví.