V Předlicích je podle policie klid, Romové se ale stále bojí

V ústecké části Předlice, v níž se v úterý a ve středu večer strhly rvačky mezi romskými rodinami, je už podle policie klid. Někteří Romové ale tvrdí, že pokud se neodstěhuje rodina, která je podle nich příčinou nepokojů, tento klid dlouho nevydrží. Mluvčí ústeckého okresního policejního ředitelství Veronika Beranová ČTK informovala, že policisté na místě dohlížejí na pořádek a klid.

Policie ani městští strážníci se nechtějí k příčinám masových potyček vyjadřovat. Beranová a mluvčí města Milan Knotek novinářům sdělili, že asistent primátora pro menšiny, policisté a znepřátelené rodiny spolu v čtvrtek jednali. O konkrétních výsledcích však hovořit nechtěli. Knotek pouze uvedl, že asistent primátora se v čtvrtek snažil situaci v Předlicích uklidnit a bude v tom nadále pokračovat.

Podle městské policie bylo v úterý večer ulicích 200 až 500 Romů. Někteří z nich se mezi sebou prali, dav přihlížel. Situaci se podařilo uklidnit po 22:00. Policie ohlásila dva lehce zraněné. Výtržnosti pokračovaly i ve středu večer, kdy musela městská policie povolat posily z ostatních částí města. Ulice se podle zástupce ředitele městské policie Jana Novotného zklidnila až půl hodinu po půlnoci..

Někteří Romové z Prostřední ulice, která byla centrem výtržností, tvrdí, že příčinou napětí je početná rodina Polákových. Prodává prý drogy a je agresivní ke svému okolí. "Napadli dřevěnými holemi ženy dalších rodin Cibriků a Horvátů a jejich chlapi si to nenechali líbit," popsal počátek rvaček mezi romskými rodinami ČTK padesátiletý muž. Polákovi se k nařčení odmítli vyjádřit. Městští strážnici, kteří slouží v Předlicích již řadu let, ČTK řekli, že srocení a rvačky tolika lidí v této lokalitě nepamatují.