Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vláda přes ostré výhrůžky Věcí veřejných schválila rozpočet na r. 2012, uvádějí Lidové noviny. Podle ministrů přitom poprvé nejde o rozpočet "tupě účetně škrtací", ale "reformní". Je totiž postaven na již schválených změnách důchodů, zdravotnictví a sociálních dávek. Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 105 miliard, což je o 30 miliard méně než letos.

Foto: Barbora Kmentová
Vláda přes ostré výhrůžky Věcí veřejných schválila rozpočet na r. 2012, uvádějí Lidové noviny. Podle ministrů přitom poprvé nejde o rozpočet "tupě účetně škrtací", ale "reformní". Je totiž postaven na již schválených změnách důchodů, zdravotnictví a sociálních dávek. Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 105 miliard, což je o 30 miliard méně než letos. Podle premiéra Petra nečase tak klesne deficit veřejných financí na 3,5 procenta. Takto nastavený schodek přitom považuje za laťku, která nesmí být překročena, jinak by se země propadla do hospodářské krize. Už teď je ale jasné, že rozpočet čekají další škrty. Čtyři miliardy, které kabinet přidal ministerstvu dopravy, se sice mohou díky lepšímu ratingu České republiky uhradit z dluhové služby. Vláda ale počítala s 2,5 procentním růstem ekonomiku, a to je už dnes nereálné, připouští i premiér Nečas.


Petr Dvořák,  foto: ČTK
Deníky se v komentářích věnují volbě generálního ředitele České televize. Členové Rady ČT ve středu rozhodli, že se jím stane někdejší šéf komerční TV Nova Petr Dvořák. Hospodářské noviny připomínají, že Nova se s Dvořákem rozloučila před necelým rokem, ačkoliv ji měl řídit až do roku 2012. Česká televize pod jeho vedením bude mít podle deníku dostatek prostředků a lidí, aby pozici Novy ohrozila. Komentátor deníku míní, že Dvořák tak zažívá velký profesní comeback. Podle Mladé fronty Dnes Rada ČT svou volbou nepřekvapila. Zvolila bezpečí a jistotu. Bývalý ředitel TV Nova má dost zkušeností manažera i dost obratnosti, aby se jím řízený křižník na bouřlivém politickém nebi nerozkymácel. Lidové noviny oceňují, že do vedení České televize, která je podle deníku státem ve státě, přichází člověk odjinud. Veřejnoprávní televize v posledních letech zaostávala stále více za svou konkurencí a nemůže si dovolit žádné sebeuspokojení.


Hazardní firmy v tradičních daňových rájích, jako je Gibraltar nebo ostrov Man, mohou těm českým jen závidět. O zdanění hazardu se i tam mluví už dlouho, zato v Česku se první zmínka o zdanění hazardu objevila až ve spojení s problémy Sazky. A dovedena do praxe bude snad až v r. 2013. bez ohledu na dohodu koalice, která chtěla daně z hazardu zavést už od ledna příštího roku. Jak uvádějí Hospodářské noviny, v Česku prakticky už celých jednadvacet let neplatí hazardní firmy daně a správní poplatek je limitovaný deseti miliony korun. Povinné odvody na prospěšné činnosti jdou často do vlastní kapsy podnikatelů v hazardu. Vláda Petra Nečase zahrnula daň z hazardu pod daňovou reformu. Hádky na tma stravenek, hrubé mzdy a dalších, s hazardem naprosto nesouvisejících věcí, tak celé projednávání oddalují. Navíc už ani nepanuje shoda v tom, jak by se vlastně měly tyto firmy zdaňovat. Provozovatelé hazardních her tak mohou být zatím vklidu, český hazardistán jede dál, píší Hospodářské noviny.


David Rath
Podle deníku Právo středočeský hejtman a poslanec za sociální demokracii David Rath nechce zaplatit pokutu 10.000 korun za urážku ministra financí Miroslava Kalouska. Loni na říjnové schůzi sněmovny řekl na Kalouskovu adresu, že pravděpodobně nenní úplně ve střízlivém stavu. Poslanecký mandátový a imunitní výbor mu za to už v únoru vyměřil pokutu. Rath se proti ní odvolal, sněmovna ale trest potvrdila. Ani poté ovšem Rath nezaplatil. "Vůbec si s tím nevíme rady, asi bude muset zasáhnout finanční úřad," uvedl člen mandátového a imunitního výboru Jan Vidím. Rath není v zaměstnaneckém poměru, takže mu nelze pokutu strhnout z platu. Ani předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová nemá žádný nástroj, jak poslance k zaplacení donutit, píše Právo. Rath se o zaplacení pokuty chce znovu soudit.


Policii opouštějí šéfové týmů, kteří vyšetřují podezřelé nákupy armádních pandurů a tatrovek. Po Františku Zahálkovi, mozku skupiny, která se zabývá pandury, chce skončit také Petr Krömer. Ten vedl ostravskou protikorupční policii a tým zabývající se nákupem tatrovek. V obou případech se vyšetřování týká i některých politiků. Napsala to Mladá fronta Dnes. Zahálka s Krömerem odcházejí na vlastní žádost, dobrovolně to ale podle jejich kolegů není. Podle listu se v policii mluví o cílené likvidaci nepohodlných detektivů. Ostravský žalobce Dušan Táborský, který dozoruje prověřování nákupu tatrovek, přiznal, že připravovaný odchod Krömera je nepříjemný. Šéf protikorupčního útvaru ale ubezpečuje, že vyšetřování armádních zakázek bude pokračovat i po odchodu klíčových detektivů.


Ke zklidnění situace v Rumburku, kde nedávno proběhla protiromská demonstrace, přispěly podle deníku Právo samostatné romské hlídky které začaly působit mezi romskou komunitou. Tvrdí nově zvolený šéf romského sdružení Rumbruk Jan Demeter. Další osud hlídek je však nejistý. Proti nim je například ředitel litvínovské městské policie Martin Klika. I podle starosty Rumburku by měla bezpečnost ve městě zajišťovat státní a městská policie. Připustil ale možnost smíšených hlídek. O soužití romské minority s majoritní společností jednali představitelé Romů s vedením města. Z více než tříhodinového jednání ale nevyplynul jasný a jednozačný závěr. Od návrhu, že by Romové mohli vykonávat v rámci veřejně prospěšných prací, sami ustoupili. Demeter navrhl, že vytipuje členy romské komunity, kteří se doplní vzdělání a zúčastní se výběrových řízení na místa městských strážníků a terénních pracovníků, uvádí deníkPrávo.


Děti, které budou chtít využít "jízdné zdarma" od pražské radnice, budou muset mít od 1. února Opencard s nahranou aplikaci za 120 korun. A to včetně dětí od šesti do deseti let, kterým dosud stačil jakýkoliv průkaz věký. Píše to Mladá fronta Dnes. Dopravní podnik o tom dosud neinformovat, ačkoliv tuto změnu schválil už v polovině května, společně s novým tarifním systémem. Mluvčí Opencard Martin Opatrný tvrdí, že informační kampaň se chastá s dostatečným předstihem, už ale neupřesnil, kdy ji Opencard spustí. Proč přitom budou muset mít i malé děti nahranou aplikaci Opencard, není také jasné. Podle zástupců společnosti se systém zavádí proto, aby se sjednotil systém prokazování.


Josef Bican,  foto: archiv Slavia Praha
Bican k této Slavii nepatří, zlobí se podle Lidových novin příbuzní legendárního brankáře. Jarmila Bicanová, vdova po slavném fotbalistovi, se spolu s jeho synem Ivanem odhodlali ke svéráznému protestu proti současnému vedení klubu kolem exministra Aleše Řebíčka. Ivan Bican z pověření matky vyzval klub, aby odstranil obří fotografii jeho otce, která je umístěna nad hlavním vchodem na stadion. Lidská úroveň současného vedení klubu může podle něj poškodit jméno jeho otce a celé rodiny Bicanů. Trpkost cítí i 87-letá paní Bicanová, která z nového vedení nikoho nezná. Bicanovi tak nevidí jinou možnost sež začít protestovat. Kromě jiného rodině vadí pozadí, které je za lidmi z nového vedení v čele s majitelem Slavie Alešem Řebíčkem. Se jménem bývalého ministra dopravy jsou spojeny podivné transakce firmy Viamont, kterou dříve vlastnil. Řebíček dosud uspokojivě nevysvětlil, kde vzal peníze na koupi fotbalového klubu.