V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo mládě vzácného nosorožce černého

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se v sobotu 4. března narodilo mládě nosorožce dvourohého černého východního poddruhu, který je ohrožen vyhynutím. Nové mládě je samec. Za poslední rok jde o třetí narozené mládě nosorožce tohoto druhu. Loni 4. března se narodil sameček, který dostal jméno Kyjev. V prosinci se narodila samice. „V Safari Parku Dvůr Králové nastal nevídaný boom v chovu nosorožců dvourohých východních. Za jediný rok se tu narodilo třetí mládě. To nemá ve světě obdoby a dvorská mláďata znamenají padesát procent všech mláďat narozených v zoologických zahradách v daném období,“ uvádí na webu zoo.

Samec je celkem 49. přírůstkem v chovu nosorožců dvourohých východních ve Dvoře Králové a celkově 58. nosorožcem narozeným v Podkrkonoší. Chovatelé samci říkají Magashi, podle místa ve rwandské Akageře, kam se v minulosti vrátili dvorští nosorožci.

Safari park dosud odchoval včetně malého samce 49 mláďat nosorožce dvourohého východního a je ve snahách o jeho záchranu světovou velmocí. V uplynulých letech také opakovaně nosorožci dvourozí ze Dvora Králové zamířili zpět do Afriky, konkrétně do Tanzánie a Rwandy. Narodilo se tu i devět dalších nosorožců – pět bílých severních, kteří se nikdy v žádné jiné zoo světa nemnožili, dva jižní bílí a dva indičtí. V současnosti žije v safari parku 15 nosorožců dvourohých východních, největší skupina v rámci světových zahrad.