V ukrajinské Mykolajevce je pět českých folklorních souborů

Soubor Studánka

Letošním vítězem taneční soutěže Mezinárodního krajanského festivalu se stal soubor Studánka z ukrajinské Mykolajevky. Vede ho ředitelka tamní školy Larisa Lanovyk. V malé obci se jí podařilo vytvořit pět krajanských folklorních souborů, kde zpívají a tančí všichni - od nejmenších dětí až po babičky:

"Soubor Studánka má sedmdesát pět lidí a my se každý rok snažíme, aby do Čech jela jiná skupina. Jednak na festival, ale také navštívit zemi předků. Každý ji chce vidět."

Kdo přijel letos?

"Letos přijela skupina starších tanečníků, alespoň podle jména, oni ale staří nejsou. Jsou to žáci sedmé až deváté třídy. nejsou ale v ničem horší než jejich starší kamarádi. Doma máme ještě skupinu malých dětí, jsou to začátečníci, ale taky tancují. Skupina, která přijela letos, má na programu devět tanců. Dva z nich jsou z repertoáru Ondráše. Minulý rok jsme tu byli také. Ta starší skupina, když jsme tu byli poprvé, vyhrála první cenu. A pak po tři roky to byla pokaždé druhá cena. Loni tu byli ti malí a dostali první cenu!"

Jak se vám vlastně podařilo v té vaší malé vesničce přimět tolik lidí, aby chodili zpívat a tancovat?

"Já nevím. Vezmu to sama od sebe, protože všechny zvu a vybírám já. Povídám jim o Češích, ukazuji jim filmy o České republice a ve vesnici se pořád něco koná. Nechodíme jen zpívat a tancovat, ale jsou tam pořád nějaké akce a slavnosti. Máme dobré vztahy s velvyslanectvím České republiky a také s různými společnostmi z Česka. Přijíždějí do naší vesničky i několikrát za rok. A proto se ty vztahy posilují a každého to zajímá. Babičky se pokaždé přijdou podívat, kdo přijel z Čech. Promluví s ním, uslyší české slovo a to lidi spojuje. Scházíme se ve škole, tam jsou i učitelé z českých rodin, tak se to tam všechno dává dohromady."