Václav Havel doufá, že Liou Siao-po bude brzy volný

Exprezident Václav Havel vyzval Čínu, aby brzy propustila z vězení disidenta a čerstvého nositele Nobelovy ceny míru Liou Siao-poa. V úvodu konference Forum 2000 zároveň zdůraznil, že na tato setkání bude nadále zvát i disidenty, kterým režim nedovolí do Prahy přijet. Kromě Liou Siao-poa se to podle něj týká také barmské disidentky Aun Schan Su Ťij či kubánských disidentů. "Já si dobře pamatuji z vlastní zkušenosti, jak důležité pro mě a pro nás, když jsme byli ve vězení, bylo, že nejsme zapomenuti, a zjištění, že nás zvou, že se o nás zajímají a zvou nás navzdory tomu, že předpokládají, že nás tehdejší režim nikam nepustí," uvedl Havel.

Několik aktivistů Havlovi před nedělním zahájením konference vyčetlo, že jím pořádaná konference je "elitářská" a poskytuje prostor jen některým hlasům. Vyjádřili také nesouhlas s účastí podnikatele Zdeňka Bakaly či expremiéra Mirka Topolánka.

Jedenáct tváří i osudů zavražděných občanů Ruské federace, kteří se zabývali prosazováním lidských práv, představuje výstava Umlčené hlasy v prostorách Nové scény Národního divadla. Fotografie novinářek Anny Politkovské, Natalje Estěmirovové a dalších obětí tvrdé politické reality současného Ruska připravila na okraj konference Forum 2000 společnost Člověk v tísni dohromady s ruskou lidskoprávní organizací Memorial.