Václav Havel na Foru 2000 kritizoval volby v Bělorusku

Bývalý český prezident Václav Havel v úvodním jednání pražské konference Forum 2000 kritizoval nedělní volby v Bělorusku. V reakci na jejich průběh mezinárodní společenství mimo jiné vyzval, aby zvážilo možnost vyjádření solidarity představitelům běloruské občanské společnosti. "Dostalo se nám názorné ilustrace toho, jak totalitní či autoritativní režimy dáví občanskou společnost," prohlásil v zaplněném sále pražského Obecního domu, kde se už osmý ročník Fora 2000 koná. Bělorusko je podle něj patrně poslední evropskou zemí, ve které vládne "vskutku diktátorský režim". Nedělní hlasování kritizovali i někteří západní pozorovatelé, kteří se voleb zúčastnili. Stěžují si, že byli omezováni ve své práci a že volby nebyly regulérní. "Opět je hlavní úder veden proti občanské společnosti," dodal Havel.

Otázky spojené s problematikou občanské společnosti mají tvořit hlavní osu diskusí konference, která má již potřetí název Mosty přes globální propasti. Je třeba si položit otázku, co v současnosti vlastně představuje občanská společnost, kdo jí tvoří či jak může ovlivnit rozhodovací procesy v globálním světě, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR John Shattuck. Občanská společnost má podle organizátorů globální rozměr, přestože vystupuje jako symbol hnutí, které se proti současné podobě globalizace ohrazuje. Konference by proto měla dát odpověď i na to, kde vlastně existují hranice světa občanské společnosti a jaké jsou její zájmy.

Fora 2000 se v Praze účastní několik desítek význačných osobností z celého světa a řada hostů. Mezi nimi jsou slovenská velvyslankyně v Polsku Magda Vášáryová, bývalý mexický ministr zahraničí Jorge Castaňeda, viceprezident Světové banky pro Evropu Jean-Francois Rischard a ruský politik a ekonom Grigorij Javlinskij.