Forum 2000: Svět, ve kterém chceme žít

Václav Havel, foto: ČTK

V neděli v Praze začalo mezinárodní setkání intelektuálů, politiků, duchovních a elit nejrůznějšího zaměření, kterému jeho zakladatel Václav Havel dal název Forum 2000. Letošní setkání je už čtrnácté a nese téma Svět, ve kterém chceme žít. Jedná se ale v neposlední řadě i o tom, v jakém světě žít nechceme.

Václav Havel,  foto: ČTK
Forum 2000 začalo slavnostním zahájením v neděli a jeho jednání skončí v úterý večer. Podle zakladatele Václava Havla akce začala jako jednorázové setkání, zájem veřejnosti si ale vynutil každoroční opakování. Letos se jedná o světě jako místu k životu člověka s důrazem na architekturu a urbanismus:

"Má být věnován osídlení, to znamená architektuře, urbanismu, bydlení, mají přijet různí významní architekti."

Jednat se má ale i o širších souvislostech. V zahajovacím projevu Havel zdůraznil, že pýcha povede lidstvo k zániku:

"Jsem si jist, že naše civilizace se bude řítit do katastrofy, pakliže se soudobé lidstvo nevzpamatuje. A vzpamatovat se může jen tehdy, když se utká s krátkozrakostí, tupým přesvědčením o své vševědoucnosti a nabobtnalou pýchou, které jsou tak hluboce zakotveny v jeho mysli a v jeho konání."

Jeden v pondělních panelů nazvaný Budoucnost svobody a demokracie moderoval politiolog Jacques Rupnik. Ten Českému rozhlasu řekl, že demokracii v Evropě často chápeme jako samozřejmost:

"Mnozí poukazují na to, že to samozřejmost jednak není, že tady vždy vznikají nová pokušení svobody omezovat a oklešťovat, a je tu vždy napětí mezi svobodou jednotlivců a nutností v demokracii rozhodovat."

Podle Rupnika si západní svět musí udělat jasno dřív, než začne demokracii takzvaně vyvážet.

Liou Sia Po a Václav Havel,  foto: ČTK
"Je důležité, aby západní demokracie, které se snaží myšlenku demokracie šířit jinde ve světě, aby si nejdřív zametaly před vlastním prahem, aby se zamyslely nad stavem vlastní demokracie."

Při zahájení diskusí v pondělí se Václav Havel zmínil o čerstvém nositeli Nobelovy Ceny Liou Sia Poovi:

"Pevně věřím, že dříve či později, ale raději dříve, bude z vězení propuštěn pan Liou Sia Po, letošní laureát Nobelovy ceny, kterého jsme právě my zde jako první na tuto cenu navrhovali a ohromnou radost měli z toho, když se to povedlo."

Letošního Fora 2000 se účastní na 70 osobností z celého světa. Nechybí mezi nimi nositelka Nobelovy ceny za mír Shirin Ebadiová, sociolog Zygmunt Bauman, ruský politik Grigorij Javlinskij, exprezident Světové banky Paul Wolfovitz a další.