Prahu navštívil tibetský duchovní vůdce dalajláma

Tibetský duchovní vůdce dalajláma (vlevo) se 19.10. setkal s Václavem Havlem v jeho pražské kanceláři, foto: ČTK

Na krátkou návštěvu přijel o tomto víkendu do Prahy tibetský duchovní vůdce dalajláma. Zahájil zde mezinárodní konferenci skupin podporujících nezávislost Tibetu a zúčastnil se i setkání zástupců světových náboženství, které probělo v neděli v pražském Obecním domě jako jedna z doprovodných akcí Fóra 2000. Návštěvu dalajlámy v našem hlavním městě sledovala Milena Štráfeldová:

Tibetský duchovní vůdce dalajláma  (vlevo) se 19.10. setkal s Václavem Havlem v jeho pražské kanceláři,  foto: ČTK
Dalajláma do Prahy přicestoval z Berlína a po svém příletu se nejprve krátce setkal s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Na jeho pozvání je osmašedesátiletý tibetský duchovní vůdce v České republice už popáté. V neděli ráno dalajláma zahájil v pražském Top Hotelu 4. mezinárodní konferenci skupin podporujících nezávislost Tibetu. Upozornil na to, že Čína, která okupuje Tibet od roku 1951, nadále potlačuje tibetskou kulturu, jazyk a náboženství. Pokračuje také příliv etnických Číňanů, kvůli kterému se Tibeťané stávají ve své vlasti minoritou. Tibetská exilová vláda se však podle dalajlámy snaží hledat nenásilné řešení tibetského problému. Nejvyšší duchovní vůdce znovu zopakoval, že vůči Číňanům nechová žádné negativní pocity:

"Stále se snažíme vytvářet bližší vztahy s Číňany, s čínskými studenty, podnikateli, intelektuály. Sdílím s nimi jejich touhu po svobodné Číně."

Vůdce tibetské exilové vlády Samdhong Rinpočhe na konferenci ocenil úsilí mezinárodního společenství při nenásilném boji Tibeťanů za jejich nezávislost a zdůraznil podíl České republiky :

"Češi mají trochu odlišnou zkušenost, protože jste dříve byli v podobné situaci, bojovali jste za svou svobodu a pak jste ji získali. Vaši zkušenost proto můžeme využít mnohem víc a vy nám můžete lépe rozumět. Vaše podpora je pro nás o to důležitější."

V neděli odpoledne se nejvyšší tibetský duchovní vůdce zúčastnil setkání zástupců světových náboženství, které bylo jednou z doprovodných akcí Fóra 2000. Vedle dalajlamy zde o roli víry a morálky v současném globalizujícím se světě diskutovali také představitelé židovství, islámu, japonského buddhismu a křesťanství. Proti účasti dalajlámy na pražské konferenci o Tibetu nebývale ostře protestovala čínská ambasáda. České ministerstvo zahraničí protest odmítlo s tím, že nehodlá zasahovat proti nevládním iniciativám, pokud neporušují zákony.