Forum 2000 o svobodě a odpovědnosti

Václav Havel, foto: ČTK

Svoboda a odpovědnost - to je téma letošního ročníku mezinárodní konference Forum 2000. V neděli ji zahájil exprezident Václav Havel v dávno odsvěceném kostele sv. Anny, který je dnes známý jako mezinárodní kulturní a duchovní centrum Pražská křižovatka.

Madeleine Albrightová a Václav Havel,  foto: ČTK
"Mluvením na konferencích se svět rázem nezmění. Přesto věřím, že i to má veliký smysl. Neboť na začátku je vždycky slovo," zdůraznil v úvodním proslovu Václav Havel. Svůj pohled na vztah mezi oběma pojmy letošního tématu konference pojmenoval úvahou, že svoboda otevírá prostor odpovědnosti. A čím méně odpovědnosti v tomto prostoru je, tím se i svoboda stává plytší, řekl exprezident. Připomněl, že účastníci Fora 2000 se scházejí už pojedenácté, i když si původně myslel, že konference bude jen jedna. To je podle Havla svědectví, že problémy, kterým čelíme, jsou vážné.

Michaëlle Jeanová,  foto: ČTK
Že konference Forum 2000 si ani tak nekladou za cíl ovlivnit současné události, jako spíše ve svobodné a odpovědné debatě identifikovat hrozby, zopakoval i předseda Evropské komise José Manuel Barroso, který pozdravil účastníky konference prostřednictvím videozáznamu a velmi ocenil výběr tématu svoboda a odpovědnost. K souladu názorů se připojila také generální guvernérka Kanady Michaëlle Jeanová: "Nemáme jinou možnost, než chápat termín 'občanská odpovědnost' v co nejširším kontextu. Naše svoboda už nemůže naplňovat jen zájmy jednotlivců, ale zájmy každého člověka." Zajímavý postřeh poté pronesla o roli nové generace: "Mladí lidé nechtějí jít v našich stopách. Ve skutečnosti jsou jeden krok před námi,"řekla guvernérka.

Letos přijel do Prahy rekordní počet delegátů, říká výkonný ředitel pořádající Nadace Forum 2000 Oldřich Černý a dodává, že také hostů významných: "Mezi největší hvězdy pochopitelně samozřejmě patří bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová. Já jsem strašně rád, že napotřetí konečně přijala naše pozvání nositelka Nobelovy ceny míru Širín Ebadíová, je to vlastně první íránský účastník Fora 2000. Je tu bývalý chilský prezident Lagos a řada dalších. Například také Christiane Amanpourová ze CNN."

Aljaksandr Milinkevič,  foto: ČTK
Ale také další čtyři desítky politiků, vědců nebo představitelů ekonomiky, ať už je to bývalý prezident Světové banky Paul Wolfowitz, nedávná prezidentská kandidátka francouzských socialistů Ségolene Royalová, slovenská diplomatka a pro české publikum také nezapomenutelná herečka Magda Vášáryová nebo vůdce běloruské opozice Aljaksandr Milinkevič. Jak ale připomínají organizátoři, ne všichni pozvaní měli možnost přijet. Nejznámější kubánský disident Oswald Paya Sardińas i kazašský opoziční politik Galymžan Žakijanov stále nemohou svobodně cestovat.

Aktuálně se však delegáti věnovali zejména Barmě. Václav Havel vyzval účastníky k podpisu petice na podporu disidentky Aun Schan Su Ťij. Přes zdánlivé uklidnění situace v Barmě připomněl, že kdo žil v komunistických zemích, ví, že klid může znamenat klid hřbitova. A že se jím nesmíme nechat ukolébat.