Letošní Forum 2000: občanská společnost a globalizace světa

Václav Havel, foto: ČTK

Jak může občanská společnost ovlivnit procesy globalizace ve světě? - To je hlavní otázka, kterou si kladou účastníci letošního Fora 2000. Jeho vznik iniciovali Václav Havel a Elie Wiesel v roce 1996. Významní politici, ekonomové, ochránci přírody i publicisté z Česka i ze zahraničí se tak nad otázkami světové globalizace setkávají v Praze již po osmé.

Václav Havel,  foto: ČTK
Když v roce 1997 probíhalo v Praze první Forum 2000, předpokládali jeho otcové - zakladatelé, tehdejší český prezident Václav Havel a izraelský spisovatel a ochránce lidských práv Elie Wiesel, že jde o ojedinělou akci, která se nebude opakovat. Na slavnostním zahájení letošního Fora 2000, které proběhlo tuto neděli v pražském Národním muzeu, uvedl ředitel Fora Oldřich Černý, že se oba nejméně sedmkrát zmýlili. V minulých letech diskutovaly v Praze o otázkách globalizace světové osobnosti jako Bill Clinton, dalajláma nebo bývalý jihoafrický prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Frederik Willem de Klerk. Letošní Forum se soustředí na to, jakou roli v procesech globalizace může sehrát občanská společnost. Ta je podle Václava Havla živnou půdou a zázemím demokracie:

"Demokracie bez rozvinuté občanské společnosti chřadne a chátrá. Slyšíme-li například názor, že jsou základní demokratické instituce, parlament, vláda a politické strany a to ostatní není tak důležité, pak musíme konstatovat, že to není pravda. Bez živného zázemí tohoto iniciativního, zdola vznikajícího života včetně života spolkového, z něhož by mohly politické strany čerpat inspiraci, impulsy a nápady, politické strany chřadnou."

Proto v občanské společnosti vidí Václav Havel a další účastníci Fora 2000 důležitého partnera vlád, nadnárodních korporací i mezinárodních institucí, které ovlivňují globalizaci ve světě. Podle Jeana-Francoise Rischarda, viceprezidenta Světové banky pro Evropu, jde o velmi složitý proces, kde se střetávají prudký nárůst obyvatelstva a růst ekonomiky ve světě s takovými vlivy, jako je ničení přírodních zdrojů a životního prostředí, hrozící nedostatek vody, hrozba chudoby a ztráta finanční stability. Podle Rischarda má na řešení těchto problémů světová společnost jen zhruba dvacet let:

"V roce 1960 jsme měli tři miliardy lidí, v roce 1990 to bylo pět miliard a do roku 2025 budeme mít osm miliard lidí. A tento prudký nárůst obyvatelstva na naší planetě má mimořádný dopad na úvahy o životním prostředí a sociálním uspořádání ve světě."

O těchto otázkách budou v Praze v těchto dnech diskutovat zhruba tři desítky osobností, například ruský ekonom Grigorij Javlinskij, bývalý mexický ministr zahraničí a prezidentský kandidát Jorge Castaňeda nebo ředitel mezinárodní islámské charitativní organizace Yousif al-Khoei z Londýna. Letošní Fórum 2000 probíhá do úterý a ve třech workshopech se ho mohou zúčastnit i studenti a širší veřejnost.