Forum 2000 v roce 2005

Foto: ČTK

"Globální soužití - výzvy a naděje pro 21-té století" - takové bylo je téma konference "Forum 2000", která se už tradičně konala v Praze pod záštitou bývalého prezidenta Václava Havla. Na tři desítky osobností z celého světa diskutovaly v Praze o soužití různých kultur v globalizovaném světě. Více Jaromír Marek.

Foto: ČTK
Forum 2000 se letos konalo už podeváté. Jedním z témat byla stále aktuální otázka soužití odlišných civilizačních okruhů. Mimo jiné i vztah demokracie a náboženského fanatismu. "Demokracie je hodnota sama o sobě, ale nesmíme si namlouvat, že je protiteroristickou strategií," prohlásil bývalý libanonský ministr kultury Hasan Salám. Bývalý malajský vicepremiér Anwar Ibrahim upozornil, že demokracie je zejména v arabském světě často vnímána jako diktát ze Západu, a zdůraznil, že islám nelze ztotožňovat pouze s arabským světem. Stejně tak, jak nelze ztotožňovat terorismus s islámem. Více jeden ze členů správní rady Fora, senátor Karel Schwartzenberg.

"Spousta lidí dává terorismus do souvislosti s islámem, což je stejně tak oprávněné, jako např. v souvislosti se Severním Irskem mluvit o křesťanském terorismu. Už matení pojmů vede často k nebezpečným nedorozuměním, konfliktům a vtažděním."

Na programu Fora 2000 byly i letos otázky spojené s problematikou lidských práv. Jedním z klíčových témat byla proto i situace a změny politického režimu v Bělorusku. Podle běloruské opozice by se měla odehrát podobně jako za "sametové revoluce v Československu v roce 1989. Řeč byla i o Kubě. Kubánský disident Osvaldo Payá se konference osobně zúčastnit nemohl, prostřednictvím telefonického hovoru s Václavem Havlem mohl jen pozdravit její účastníky. Oproti předchozím ročníkům bylo Forum 2000 výrazně kratší, trvalo jen pouhé dva dny, I ohlas v českých médiích byl tentokrát malý. Přesto, podle organizátorů, má smysl pořádat Forum i v příštím jubilejním roce. Více jeden z organizátorů Petr Lang.

"V jednadvacátém století jsme teprve na začátku, je tedy důležité pojmenovat, o čem toto století bude."

Bývalý prezident Václav Havel,  foto: ČTK
A jaký smysl má Forum 2000 podle jeho ideového otce Václava Havla?

"Pozvat lidi různých profesí, národů, kultur, náboženství, různých civilizačních okruhů, aby společně hovořili o budoucnosti této civilizace, o stavu dnešního světa, o nebezpečích a hrozbách, které se nad ním vznášejí. O tom, jak jim čelit. Letošní devátá konference akcentuje téma soužití kultur, koexistenci v globálně propojeném světě."

První konference Forum 2000 se konala na Pražském hradě v září 1997. Z iniciativy prezidenta Václava Havla a nositele Nobelovy ceny za mír Elie Wiesela diskutovali představitelé světových náboženství, všeobecně uznávaní světoví politici, vědci, spisovatelé a umělci. Mezi prvními účastníky Fora byl mimo jiné bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker, prezident Bostonské univerzity John Silber, nositel Nobelovou cenou míru Šimon Peres, Dalajláma nebo známý mořeplavec a enviromentalista Thor Heyerdahl.

Poslání Fora 2000 je stále stejné: identifikace klíčových problémů, kterým čelí naše civilizace a zkoumání cest, jak zabránit eskalaci náboženských, kulturních nebo etnických konfliktů. Co vůbec vedlo Václava Havla k založení této nové tradice?

"Jsou to věci, o kterých byly napsány spousty knih, některé z nich jsem četl. Když jsem se s problémy, které tyto knihy odkrývaly začal sám seznamovat fyzicky během mých státnických cest po celém světě, jsem si uvědomoval rozmanitost dnešního světa. Zároveň jsem ale vnímal pýchu, s níž by jeden civilizační okruh chtěl, aby se mu všechny přizpůsobily. Uvědomoval jsem si ten samopohyb civilizace, která by chtěla všechno zestejnit tak, abychom nepoznali, zda-li jsme v pražském hotelu nebo na letišti v Tokiu. Proti tomu stojí vůle národů a kultur zachovat si vlastní identitu a tradice. Jsem překvapen, že je to už devátá konference. Když jsme připravovali první, mysleli jsme, že bude jediná. Tak jsme ji připravovali. Nyní to vypadá, že nás čeká i ta desátá, jubilejní."

Říká exprezident a iniciátor Fora 2000 Václav Havel.