Prahu opět navštívíl dalajlama, setkal se s Havlem i Schwarzenbergem

Foto: ČTK

V sobotu, přesně na Den lidských práv, přijel do Prahy dalajlama. Tibetský duchovní vůdce se sem vrátil po dvou letech, opět na pozvání exprezidenta Václava Havla a Nadace Forum 2000. Z politických špiček se s dalajlamou krátce setkal jen vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Dalajlama a Václav Havel,  foto: ČTK
Cesty dalajlamy do Prahy se staly už tradicí. Poprvé sem přijel v r. 1990 na pozvání tehdejšího prezidenta Václava Havla a od té doby se vrací opakovaně. Měl se účastnit i letošního setkání FORA 2000, ze zdravotních důvodů ale musel odříci. Dalajlama se v minulých letech s Václavem Havlem úzce spřátelil a setkali se i tentokrát, přestože exprezident je po svém onemocnění letos na jaře stále velmi zesláblý. Na setkání s dalajlamou přijel do Prahy z Hrádečku. Dalajlama mu popřál dalších deset let života a prohlásil, že Václav Havel má stále velmi jasného a silného ducha:

"But his spirit is very clear, very strong."

I tentokrát přijel dalajlama do Prahy na pozvání Nadace Fora 2000. Zástupce ředitele nadace Jakub Klepal pro Český rozhlas už předem popsal, jaký bude jeho program.

"Jedna z těch akcí je kulatý stůl, který organizujeme ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy a který se bude věnovat aktuální situaci demokracie a lidských práv v Asii. Další akce je zaměřená na nejširší veřejnost. V Kongresovém centru Praha dalajlama vystoupí s duchovní přednáškou na téma hledání štěstí v dnešním nejistém a rozbouřeném světě."

Širín Ebadíová s dalajlamou,  foto: ČTK
Diskuse na půdě univerzity se kromě dalajlamy účastnili například i bývalý francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, iránská bojovnice za lidská práva a nositelka Nobelovy ceny míru Širín Ebadíová nebo čínský disident a signatář Charty 08 Jang Ťien-li. Právě o Číně tu dalajlama řekl, že může výrazně prospět celé planetě, komunistické zemi však chybí mezinárodní respekt, protože se jí ostatní lidé bojí:

"China really needs respect from the rest of the world. Respect very much depends on trust."

Respekt ale podle dalajlamy závisí na důvěře, a tu Čína ztrácí svým omezováním lidských práv. Čínští představitelé zpravidla proti návštěvám tibetského duchovního vůdce v zahraničí silně protestují a hrozí ekonomickými sankcemi. Z tohoto důvodu jej v posledních letech přijímá jen málo vysoce postavených politiků. V Praze se ale dalajlama krátce sešel s ministrem zahraničních věcí a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Jak vicepremiér uvedl, šlo o přátelské setkání. Jakub Klepal z Fora 2000 připomněl, že dalajlama už dnes nemá žádnou politickou funkci.

Karel Schwarzenberg a dalajlama,  foto: ČTK
"Jeho Svatost se vzdala politické role. On razí myšlenku, že Tibet stejně jako řada dalších zemí by měl mít standardní demokratické uspořádání. Samozřejmě Tibet je specifický, protože to není existující stát, dokonce to není ani pořádně existující autonomie. Nicméně Tibeťané se snaží v rámci své exilové komunity zavést demokratické principy."

Návštěva dalajlamy bývá spojena s přísnými bezpečnostními opatřeními, jak ale říká Jakub Klepal, on sám žádné nároky během svého pobytu v Praze neměl:

"On je velmi skromný a nenáročný. Největší nároky a požadavky mají vždycky ti lidé okolo něj. On sám se ale spokojí víceméně s čímkoliv."