Jacques Rupnik: Vřele doporučuji vstoupit do EU

Po celé republice se v těchto dnech objevují billboardy, které jsou součástí celostátní kampaně před červnovým referendem o vstupu země do EU, foto: ČTK

Už v sobotu večer bude jasné, zda se náš nejbližší soused - Slovensko - stane členem Evropské unie. Referendum o vstupu Slovenska do unie se koná 16. a 17. května. O necelý měsíc později přistoupí k volebním urnám i občané České republiky. V jaké fázi je nyní oficiální kampaň a co o ní soudí politolog se zahraniční zkušeností, zjišťoval Herbert Brynda.

Po celé republice se v těchto dnech objevují billboardy,  které jsou součástí celostátní kampaně před červnovým referendem o vstupu země do EU,  foto: ČTK
Pátek 13. června se blíží a finišuje také oficiální předreferendová kampaň české vlády. Od počátku května běží její hlavní část pod názvem "Vítejte ve společenství". "Obyčejní" lidé z menších členských zemí, které se k integraci připojily až v jejím průběhu, českým voličům "lidsky" popisují, co jim členství v unii přineslo...

...podobně vystupuje i řecký kavárník nebo španělská řidička autobusu. Podle Jany Adamcové, která má na českém ministerstvu zahraničí kampaň na starosti, šlo v této fázi hlavně o jakousi lidskou dimenzi:

"Chtěli jsme v této fázi představit Evropskou unii jako společenství normálních, obyčejných lidí, protože se přeci jenom v České republice o Evropské unii hovoří jako o nějakém byrokratickém organismu, přičemž je unie vnímána jako nějaký nelidský mamut, takže jsme ho chtěli trochu zlidštit."

Čas,  který zbývá do červnového referenda o vstupu do EU,  odpočítává od 15. května metronom nad Prahou na místě bývalého Stalinova pomníku,  foto: ČTK
Zvenčí má ovšem česká kampaň i atmosféra před referendem jiný rozměr. Jacques Rupnik z pařížského Centra pro mezinárodní studia a výzkum se domnívá, že - vzhledem k celonárodnímu konsenzu ohledně vstupu země do unie - před referendem neproběhla otevřená a hluboká diskuse:

"Problém je, že aby byla dobrá kampaň, musí být skutečná debata. Musí být pro a musí být proti. A v této zemi i ti, co jsou proti, jsou vlastně pro. Tedy neodporují vstupu do Evropské unie. Ti, co jsou proti, ti, co od začátku kritizovali Evropskou unii, myslím především ODS a pana prezidenta, unii tvrdě kritizují, ale zároveň nežádají, aby se hlasovalo proti. Tím pádem máte kampaň bez debaty, protože jsou vlastně všichni pro."

A pro je i Jacques Rupnik. Zeptal jsem se ho na důvody.

Václav Havel na diskusu Quo vadis,  foto: ČTK
"Zaprvé, je to příležitost zapojit se do společného projektu, který vznikl před půlstoletím bez nás, ale který dostává nový smysl tím, že se unie rozšiřuje do střední a východní Evropy. Takže zůstat mimo znamená zůstat v tomto procesu pasivním. A zadruhé, je potřeba si položit otázku, co je tou alternativou. Když tedy nebudu vstupovat do Evropské unie a nebudu se na tom procesu podílet, jakou mám alternativu. Vybuduji si tady svoji nezávislou svrchovanou Českou republiku, která bude mimo? To udělalo Švýcarsko a Norsko, což jsou země, které pro to měly své důvody. Češi nemají ani švýcarské banky ani norskou ropu. Vřele doporučuji vstoupit do Evropské unie nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně z těch politických."

Uzavírá politolog Jacques Rupnik, který se ve čtvrtek v rámci projektu Forum 2000 účastnil diskuse s názvem Quo Vadis, Europa?