Havel a Klestil jednali ve Znojmě

Thomas Klestil s Václavem Havlem, Foto: ČTK

Rakousko se zasazuje o přijetí České republiky do Evropské unie, Češi a Rakušané ale stojí před výzvou, zpracovat neblahé události své minulosti a otevřít novou kapitolu důvěry. Takový je závěr čtvrteční schůzky rakouského prezidenta Thomase Klestila s jeho českým protějškem Václavem Havlem v jihomoravském Znojmě. Na místě byl i kolega Jaromír Marek.

Thomas Klestil s Václavem Havlem,  Foto: ČTK
"Po těch dnešních hovorech bych byl optimistou. Myslím si, že ta poněkud zneklidněná hladina se bude uklidňovat, pokud dokáží obě strany dostatek vnímavosti pro cítění a taktické ohledy strany druhé."

Uvedl po setkání český prezident Václav Havel. I když schůzka obou prezidentů se týkala především příhraniční regionální spolupráce, diskuse se nevyhnula ani dvěma nejcitlivějším tématům, které dosud poněkud komplikovaly vztahy mezi oběma zeměmi, totiž otázce Temelína a společně historie, zejména Benešových dekretů.

"Benešovy dekrety, asi to komplikuje vztahy, ne třeba přímo mezi Znojmem a Dolním Rakouskem, ale tu celkovou atmosféru."

Zleva dolnorakouský zemský hejtman Erwin Pröll,  Thomas Klestil a Václav Havel,  Foto: ČTK
RP: Co s tím, podle vás?

"Informovanost politiků, zastupitelů, osvěta ve škola atd. Čím víc člověk, tím je to lepší."

...říká mladý muž, který spolu s dalšími několika stovkami lidí, přišel pozdravit prezidenty na Znojemské náměstí. Ve stejném duchu se potom nese i společné prohlášení státníků, ve kterém se uvádí: obě země se musí podstavit tváří tvář i stinným stránkách společných dějin a nebát se kriticky vypořádat s vlastní minulostí. Tento přístup musí vzít za svůj obě strany, shodli se prezidenti. Thomas Klestil k tomu dodal.

"Je třeba mluvit otevřeně i o nepříjemných věcech. Ale mluvit o nich upřímně a přátelským tónem, nikoli vézt rozhovor pod hrozbou veta či různých výhrůžek."

Diskutované téma byl i Temelín. S jeho spuštěním nesouhlasí Rakušané už řadu let. I proto čekala před vchodem do znojemské radnice skupinka lidí s transparenty v češtině a němčině.

"Temelín je pořád ve stejném technickém stavu, dochází v něm k poruchám. Jsme tady, abychom vyzvali oba prezidenti, aby o Temelínu začali jednat. Je to tak závažné téma pro naše vztahy, že by se tomu měli věnovat."

A co na to prezident Václav Havel?

"Temelín je stavba, kterou jsme zdědili od předchozího režimu. Česká republika není diktatura, která by rozhodla kde má stát jaká elektrárna a jakého typu. To co je nyní důležitější je, že aby byl pravdu bezpečný a nebyl nebezpečím ani pro Rakušany, ani pro Čechy, ani pro nikoho jiného."

Jak zdůraznili oba státníci, vzájemný dialog mezi oběma zeměmi je nutný právě v oblastech, ve kterých existují zcela odlišné názory, například problém využití jaderné energie. Shodli se na tom,že společnou platformou je proces z Melku a Bruselu, kde byly položeny základy řešení otázky Temelína na celoevropské úrovni.