Václav Klaus chce, aby čeští politici byli v irácké krizi jednotní

Prezident Václav Klaus má zájem na tom, aby česká politická reprezentace byla ve vztahu k irácké krizi jednotná. Současně by postoj politiků měl být co nejblíže názoru české veřejnosti, řekl Klaus novinářům na Pražském hradě. Většina společnosti přitom nesouhlasí s postojem Spojených států, které chtějí režim Saddáma Husajna odzbrojit silou. Prezident uvedl, že se hodlá do této věci "vmísit". "Jestli je něco mým úkolem, tak pokusit se, aby hlas České republiky zněl jednotně, aby mezi ústavními činiteli nebyly v této věci zásadní rozpory, a pokud možno, aby tento názor byl co nejblíže názoru české veřejnosti na tuto věc," prohlásil Klaus.

V pondělí má o Iráku jednat Bezpečnostní rada státu. Přijít má i Klaus, vrchní velitel ozbrojených sil. Česká republika souhlasila s nasazením své protichemické jednotky v případném válečném konfliktu proti Iráku, podmínila to ale mandátem OSN.

O irácké krizi hovořil Klaus již několikrát telefonicky se státníky sousedních zemí i velmocí a osobně s některými velvyslanci, které přijal na Pražském hradě. Irácká krize již dlouhou dobu rozděluje mezinárodní společenství - Američané a jejich spojenci chtějí na Bagdád zaútočit a nyní hledají širší podporu pro novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by použití síly umožnila. Německo, Francie, Rusko a další státy však chtějí dát ještě čas zbrojním inspektorům.

Klaus po svém zvolení telefonicky mluvil s americkým prezidentem Georgem Bushem. Přestože Hrad vůbec neuvedl, že hlavy států spolu hovořily rovněž o Iráku, v zahraničních agenturách se objevily zprávy o tom, že Bush poděkoval Klausovi za podporu, které se Spojeným státům od Prahy v řešení irácké krize dostává.

V úterý pak Klaus přijal telefonickou gratulaci také od ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovali se o postojích svých zemí k současné irácké krizi, které vycházejí z ne příliš odlišných názorových pozic, sdělil poté šéf Klausova sekretariátu Ladislav Jakl. Rusko přitom s útokem na Irák nesouhlasí a chce přijetí americké rezoluce zablokovat. Hrad odmítl tento rozpor jakkoli komentovat.