Václav Klaus s chotí poobědvali v Madridu s královskou rodinou

Král Juan Carlos I. a jeho manželka Sofie přivítali v pondělí po poledni v paláci El Pardo nedaleko Madridu prezidenta Václava Klause, který tak zahájil třídenní návštěvu Španělska. Klaus s chotí Livií, která ho při návštěvě doprovází, pak poobědvali i ve společnosti následníka trůnu prince Felipa a jeho ženy Letizie v madridském královském paláci Zarzuela. Státní návštěvu označil Klaus za "pokus ukázat Českou republiku ve Španělsku". "Že tady jsme a máme zájem být mimořádně přátelskou a kamarádskou zemí," řekl novinářům. Václav Klaus měl také v programu soukromou schůzku s českými podnikateli a na madridském Instituto de Empresa promluvil o evropské problematice. Královský pár pořádal na počest Klausových slavnostní večeři.

Španělsko je stejně jako Česká republika členskou zemí EU i Severoatlantické aliance. Zatímco bývalý šéf pravicové vlády José María Aznar byl jedním z nejbližších spojenců USA při jejich intervenci v Iráku, nový socialistický premiér José Luis Zapatero hned po oficiálním nástupu do funkce oznámil stahování španělských vojáků z Iráku. Od svého předchůdce se Zapatero výrazně odlišuje také ochotou k většímu zapojení Madridu do procesu evropské integrace. "Král umí být nad tím. Je schopen přežít radikální, razantní, nečekanou změnu vlády tím, že opravdu umí být politicky nestranný," uvedl Klaus. Ve Španělsku byl naposledy v roli politika jako předseda Poslanecké sněmovny v březnu 2002.

Na první návštěvě Španělska na nejvyšší úrovni byl český prezident v květnu 1995. Tehdejší prezident Václav Havel převzal v Barceloně Mezinárodní katalánskou cenu a byl přijat královnou Sofií. Ta mu s manželem návštěvu o dva měsíce později oplatila. Juan Carlos byl vyznamenán Řádem bílého lva I. stupně.