Václav Klaus vyzval v Madridu k referendu o evropské ústavě

Václav Klaus a Juan Carlos I. (vpravo), foto: ČTK

Evropská ústava, vzájemné vztahy a budoucnost Evropy - to byly hlavní body třídenní návštěvy prezidenta Václava Klause ve Španělsku. Jak sám řekl, zdejší pobyt možná i předčil jeho očekávání. Nejčtěnější deník El País přinesl už před návštěvou celostránkový rozhovor s Václavem Klausem.

Václav Klaus a Juan Carlos I.  (vpravo),  foto: ČTK
Evropská ústava, vzájemné vztahy a budoucnost Evropy - to byly hlavní body třídenní návštěvy prezidenta Václava Klause ve Španělsku. Jak sám řekl, zdejší pobyt možná i předčil jeho očekávání. Nejčtěnější deník El País přinesl už před návštěvou celostránkový rozhovor s Václavem Klausem. Jak reagoval na návštěvu ostatní španělský tisk, to je otázka pro kolegu ze španělské redakce Romana Casada, který byl v Madridu.

"Například pod titulky Evropská konstituce ohrožuje svobodu, tak takto prezentovali španělská média Václava Klause, neboť ten opět dal najevo svůj kritický postoj k Evropské unii a hlavně k evropské konstituci."

Bylo to pro španělské občany překvapivé? A co konkrétně evropské ústavě vytýkal?

"Možná nečekali tak otevřenou kritiku. Václav Klaus vytýkal evropské ústavě především to, že tento text je velmi radikální a nestará se o běžné problémy evropského občana. Český prezident především vyzýval k tomu, aby se ve všech zemích pořádalo referendum k evropské ústavě."

"Já se musím bránit schématu, který je občas v Evropě vytvářen, že kdo je pro evropskou ústavu v dnešní verzi, je dobrý člověk, a kdo by si dovolil říkat "ne", tomuto projektu, že je špatný člověk. Myslím, že kdybychom toto připustili a přijali, to by byla karikatura demokracie a karikatura dialogu v Evropě,"

Královská rodina spolu s Václavem Klausem a jeho manželkou Livií,  foto: ČTK
uvedl k evropské ústavě český prezident. Jak dodal, v pohledu na tento dokument má Španělsko odlišný názor.

Jednání se týkala také obchodních vztahů. V českém tisku se objevily informace o tom, že španělští podnikatelé trošičku zaspali, když začala mohutná vlna privatizace v Česku. Jaké mají teď čeští podnikatelé šance ve Španělsku?

"Během návštěvy se konkrétně jednalo například o dovozu prvních českých tramvají do Španělska, které by měly spojovat město Vélez-Málaga s pobřežím na jihu Španělska. Tento kontrakt by se mohl provést do konce roku 2006. Ovšem je to pouze návrh, zatím není nic schváleno. Starosta města Vélez-Málaga nicméně řekl, že české tramvaje jsou jak cenově, tak kvalitativně na vysoké úrovni, takže je možné, že k této transakci skutečně dojde."

Není to tak dlouho, co Španělsko zažilo teroristický útok. Pozoroval jsi nějaké vyšší bezpečnostní opatření při Klausově návštěvě, než bývá obvyklé?

"Myslím, že bezpečnostní opatření byla standardní. Samozřejmě se hodně hovořilo o těchto teroristických útocích. Především s královskou rodinou Václav Klaus hovořil o nebezpečí terorismu a sám také šel vzdát čest obětem těchto teroristických útoků na nádraží Atocha v Madridu."