Václav Klaus: Vláda není schopná řešit dlouhodobé problémy

Česká vláda není schopná řešit zásadní dlouhodobé problémy a posiluje moc státu nad člověkem. Řada ministrů také není vidět a je pro občany nečitelná. Kabinet se dopustil i některých přehmatů, řekl v rozhovoru pro sobotní deník Právo prezident Václav Klaus. Rovněž také uvedl, že v případě jmenování nového kabinetu by zřejmě jmenoval pouze většinovou vládu. "Vidím totální absenci koncepčních přístupů k problémům. Vidím, že vláda pouze záplatuje a příštipkaří, že není schopná utkat se se zásadními dlouhodobými problémy naší země," řekl Právu Klaus. Podle prezidenta se kabinet efektivně nezabývá například problémy veřejných financí, zdravotnictví nebo penzijního systému. "To je obrovský balík problémů, které se prostě neřeší," dodal Klaus.

Prezident se také domnívá, že současná vláda "zásadním způsobem" posiluje moc státu nad člověkem. Podle Klause tak kabinet činí "tisíci svými zákroky, které jsou opravdu špatné a omezují naši svobodu". Některým členům vlády také znovu vytýká, že "nejsou vidět". "Žádný občan České republiky by si s nimi nemohl nic spojit, žádnou strategickou koncepci, žádnou iniciativu, žádnou politiku, žádné konání," řekl Právu Klaus. Za závažný problém hlava státu považuje i "viditelné přehmaty, chaosy" kolem koncepčních dokumentů o reformě zdravotnictví nebo v případě jednání o platech policistů.

Klaus se také domnívá, že ODS v současné situaci žádnou změnu z hlediska postavení vlády udělat nemůže. "Jediná možná změna by byla, kdyby se ty vládní strany samy rozhodly, že už dále s touto chatrnou většinou vládnout nechtějí," řekl deníku prezident. Dodal však, že strany vládní koalice v žádném případě nevybízí k tomu, aby odstoupily. Pouze nevidí jinou možnost, jak by mohlo dojít k nějaké zásadní změně.