Válka v Iráku je až posledním řešením, míní nový český prezident

Válečné řešení současné krize kolem Iráku je až nejkrajnějším řešením, míní nově zvolený prezident Václav Klaus. "Silácké proválečné věty určitě ode mě nikdo nemůže uslyšet," řekl v pořadu televize Nova Sedmička Klaus, který se v pátek 7. března stane i vrchním velitelem ozbrojených sil. Klaus si myslí, že válka je posledním řešením konfliktu nejen v případu režimu Saddáma Husajna, ale v lidské společnosti vůbec. Věří, že mezinárodní společenství zvolí jiné než násilné řešení krize, která již řadu měsíců rozděluje svět.

Z Klausových slov dále vyplynulo, že by nepodepsal dopis státníků osmi evropských zemí včetně tehdejšího českého prezidenta Václava Havla, kteří podpořili tvrdý postoj Spojených států a Británie vůči Bagdádu. Havel byl podle svého nástupce mezi signatáři jediným prezidentem. "Podpis prezidenta byl neadekvátní," uvedl Klaus. Svůj krok Havel nekonzultoval s premiérem ani ministrem zahraničí a navíc jej učinil krátce před koncem svého mandátu, pokračoval ve výhradách nový prezident.

Signatáři dopisu zejména z kandidátských zemí EU si za podporu amerického postoje v irácké krizi vysloužili ostrou kritiku od evropských států, které odmítají použití síly a žádají pokračování zbrojních inspekcí. Silnými slovy tehdy nešetřil zejména francouzský prezident Jacques Chirac, který chování budoucích členů EU označil za nevychované - radši prý měli mlčet.

Parlament schválil nasazení českých vojáků v případném válečném konfliktu pod podmínkou nového rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Kdyby Američané zaútočili bez mandátu Spojených národů, zasáhnou čeští chemici v Perském zálivu jen při použití zbraní hromadného ničení.

Autor: Eva Petržílková