Vánoční prázdniny začnou dřív, budou od 21. prosince

Ministerstvo školství kvůli epidemii covidu-19 prodlouží vánoční prázdniny. Naposledy půjdo žáci do školy v pátek 18. prosince. Vánoční prázdniny měly podle původní organizace školního roku začít ve středu 23. prosince a skončit v neděli 3. ledna. Žáci by se měli do lavic vrátit 4. ledna. V pondělí 21. a úterý 22. prosince budou fungovat jen mateřské a vysoké školy, a to už podle čtvrtého stupně systému PES, řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Rodiče podle ní budou moci po oba dny čerpat ošetřovné.

Pro vysoké školy to podle systému PES pro školství znamená, že praktická výuka ve skupinách do 20 lidí se bude muset omezit jen na studenty posledních ročníků. Skončí také možnost prezenční teoretické výuky pro první ročníky, které ale vysoké školy vzhledem ke končícímu semestru už moc nevyužily. Většina se jich už dřív rozhodla dokončit semestr s výukou na dálku. Fungování školek se oproti současnosti nezmění, žádná výrazná omezení pro ně neplatí.

Zástupci škol už minulý týden ČTK řekli, že jsou spíš proti tomu, aby se kvůli epidemii covidu-19 vánoční prázdniny prodlužovaly. Školy si podle ředitelů už naplánovaly, co budou 21. a 22. prosince s žáky dělat. Některé školy ale už svým žákům vánoční prázdniny prodloužily. Provoz škol omezila od první poloviny října druhá vlna koronavirové epidemie. Žáci se začali vracet do lavic postupně v omezené míře od 18. listopadu.