Ve 2. čtvrtletí se v ČR ubytovalo 5,8 mil. turistů. O 14 procent více než vloni

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo 5,8 milionu turistů, meziročně o 14,3 procenta více. Převažovali domácí hosté nad zahraničními. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Mezi ubytovanými bylo 3,2 milionu domácích a 2,5 milionu cizinců. Počty domácích návštěvníků se zvýšily o čtyři procenta a zahraničních hostů se ubytovalo o 31 procent více než loni. Počet nocí, které v ČR strávili zahraniční turisté, ale stále nedosáhl výsledků z roku 2019.

Návštěvnost se zvýšila ve všech krajích Česka. Do Česka přijelo tradičně nejvíc lidí z Německa. Němci tvoří čtvrtinu zahraniční klientely, ČR jich navštívilo zhruba 637.000. Druhou nejpočetnější skupinou byli návštěvníci ze Slovenska a na třetím místě se umístili hosté z Polska. Podle zjištění ČSÚ nadále pokračuje výpadek turistů z asijských zemí a z Ruska. Do celkových statistik návštěvnosti jsou započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami.