Ve věku 75 let zemřel herec Ladislav Potměšil

Ve věku 75 let dnes v motolské nemocnici zemřel herec Ladislav Potměšil. Serveru Blesk.cz to potvrdil jeho syn Jan. Potměšil byl dlouhodobě nemocný. Během své téměř šedesátileté kariéry ztvárnil desítky filmových rolí. K těm nejznámějším patří major Maisner v komedii Byl jednou jeden polda či otec Horáček v muzikálu Discopříběh. "Podle přání manžela se poslední rozloučení uskuteční v úzkém kruhu rodinném," řekla ČTK jeho druhá žena, herečka Jaroslava Brousková.

"Láďa uměl nejen hrát dobře psychologické role, ale objevil jsem u něj, že může hrát i bláznivé komedie. Jako major Maisner v tom exceloval. Discopříběh I a II byly také trochu komediální role, ale reálné, major Maisner je úplně jiné herectví. Ale já jsem tušil, že to v něm je, a risknul jsem to. Dodneška se ty komedie každý rok vysílají, i když od vzniku posledního dílu uplynulo už 23 let," uvedl filmový a televizní režisér Jaroslav Soukup. Široké uplatnění našel Ladislav Potměšil také v divadle, zahrál si i v řadě televizních sérií. Diváci ho znají například ze seriálů Hospoda, Zdivočelá země, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů či Přístav.

"Pan Potměšil u nás v Divadle Kalich nastudoval v roce 2007 hudební komedii Je úchvatná a o dva roky později s námi rozjížděl fenomén komedie Splašené nůžky, kterou hrajeme dodnes. Dokud mu to zdraví dovolovalo, v obou titulech podával na jevišti vždy stoprocentní, soustředěný výkon, on by to ani jinak neuměl. Byl to totiž nesmírně pečlivý a pokorný herec. A také slušný člověk a veselý kolega. Zejména jeho komediální talent byl jedinečný a nezastupitelný. Myslím, že na české scéně takový druhý chybí," řekl ČTK majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.