Ve Veselí nad Moravou otevřeli zmodernizovaný přístav Baťova kanálu

Stovky lidí dnes ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku přihlížely slavnostnímu otevření zmodernizovaného přístavu Baťova kanálu, kde se za 97 milionů korun rozšířila stání pro lodě z 11 na 35 míst. Novinářům to dnes řekli u zahájení plavební sezony zástupci vlády a dalších organizací. Práce trvaly rok a půl. Jejich součástí byl vznik míst pro tankování pohonných hmot, odčerpání odpadních vod, ale také úprava úkolí Baťova kanálu. "Jedná se o první moderní přístav," uvedl ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Otevření se zúčastnili premiér Andrej Babiš (ANO), který loni v lednu zahajoval stavbu, ale také ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (oba za ANO). Podle Babiše jsou na Baťově kanále v plánu investice téměř za dvě miliardy. Počítá se například s rozšířením přístavu ve Veselí, ale také s prodloužením Baťova kanálu na jedné straně do Hodonína a na druhé do Kroměříže.

Baťův kanál vznikl ve 30. letech 20. století. Ročně přiláká asi 90.000 návštěvníků, kteří se plaví na 3500 lodích. Původně sloužil nákladní dopravě, vozilo se po něm především uhlí.