Ve vesnici už vyvěsili českou vlajku, Klaus se tam málem nedostal

Česká mise se stala oficiálně součástí olympijské vesnice. Ve čtvrtek vpodvečer vystoupala na stožár v mezinárodní zóně vesnice za přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause a za zvuků hymny česká vlajka. Před pátečním zahájením olympijských her bude dopoledne oficiálně otevřen také Český dům. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili téměř všichni přítomní čeští sportovci v Aténách. "Dostali to demokraticky nařízeno," uvedl s úsměvem šéf mise František Dvořák. Ze 78 reprezentantů, kteří dosud do Řecka přicestovali, chyběli pouze jachtaři a sportovní gymnastka Jana Komrsková. Ta v době slavnosti trénovala pódiové skladby za přítomnosti nebodujících sudích.

Prezident Klaus se po problémech se vstupem do vesnice krátce před ceremoniálem pozdravil se všemi sportovci a posadil se do první řady hned vedle ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petry Buzkové. Hlava státu byla na olympijských hrách naposledy v Moskvě v roce 1980. Česká vlajka vystoupala na stožár hned po zástavách Gruzie, Grenady, Seychelských ostrovů a Surinamu.

"Bylo to přiměřené. Pro sportovce, nikoliv pro papaláše," ohodnotil slavnost prezident. Souhlasil by i s benevolentnějšími bezpečnostními kontrolami. "Jsou dost přísní, ale to asi musí být," připustil. "Jestli to zdržuje? Mě ani moc ne," usmíval se. Ale to se spletl, neboť při vstupu do olympijské vesnice ho voják nepustil a nedbal na to, že mluví s prezidentem. "Nemáte příslušnou akreditaci, je mi líto, nepustím vás," řekl strážce brány. To byla chvíle pro atašé výpravy Anabellu Stenguovou, jež zvedla telefon a povolení vyřídila. Prezident mohl "podmínečně", než akreditace dorazí, vstoupit na olympijskou půdu mezi sportovce. "K tomu není co dodat, je to naprosto správné," komentoval kuriózní situaci prezident. Mezi sportovce Klaus zavítal v šedém obleku, sako si po chvíli v horkém dnu hodil před rameno. Žádný sportovec se neopomněl s hlavou státu vyfotit, pro mnohé to bylo vůbec první setkání s prezidentem. "Prvně jsme se potkali před olympiádou na Hradě," řekl plavec Květoslav Svoboda, český vlajkonoš.

"Držím všem palce, je to ale jen sport a ten je vrtkavý," uvedl v rozhovoru s českými novináři prezident. Zatím se stihl pouze ubytovat a poobědvat s českým konzulem. Nyní ho čeká recepce na ambasádě a setkání s velvyslancem. V pátek zavítá do Českého domu a odpoledne půjde na slavnostní zahájení. Během víkendu se chystá na veslování, basketbal, cyklistiku a střelbu.

"Jako bývalý basketbalista tam nemohu chybět," glosoval sobotní večerní zápas českých žen proti Španělsku. "Na cyklistice též," připomněl, že nedávno v Praze předával cenu za vítězství při exhibici na Václavském náměstí Ondřeji Sosenkovi. "A na střelbě je prý šance na medaili," řekl zasvěceně. Přál si, aby se česká hymna v Aténách ještě hrála. "Aspoň párkrát," dodal.

Sportovci jej při různých setkáních od začátku roku přesvědčovali, aby se jako první prezident po 24 letech na olympijských hrách objevil. "Tak jsem jim to slíbil," prohlásil Klaus. Termín si ale vybírat moc nemohl. "Měl jsem na tento víkend pozvání také od řeckého prezidenta," vysvětlil. Jako premiér byl už na zimních hrách v Lillehammeru, kde zažil při běžeckých soutěžích mráz minus 25 stupňů Celsia. "A tady mě čeká kolem pětatřiceti. To jsou ale diametrální rozdíly. Asi nebudu dbát v dalších dnech na protokol a vezmu si kraťasy," prohlásil Klaus s úsměvem. Věří, že by se olympijské hry mohly v roce 2020 konat v Praze. "Sice byly problémy s dostavěním hokejové haly, ale stihlo se to v pořádku. A u Řeků to nebylo jiné," porovnal.