Sportovcům začíná svátek - olympijské hry

Olympijská příprava skokanů do vody, foto: ČTK

V pátek začínají v Aténách 28. Letní olympijské hry. Nejprestižnější zápolení sportovců se tak vrací do Řecka, na jehož starověkých stadionech se olympijské hry zrodily. Mezi sportovci, kteří budou usilovat o zisk nejcennějších medailí, je také česká výprava, která čítá 140 borců a je nejpočetnější v české historii. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Olympijská příprava skokanů do vody,  foto: ČTK
Mezi českými sportovci je několik ostřílených olympioniků, jako je například oštěpař Jan Železný, který startuje už na pátých olympijských hrách. Z předchozích má čtyři medaile, z toho na posledních třech vybojoval zlato. Také pro vodní slalomářku Štěpánku Hilgertovou není aténské zápolení žádnou novinkou. Vždyť na olympiádách v Atlantě a Sydney vybojovala zlaté medaile. Vedle nich jsou v české výpravě i úplní olympijští nováčci, což platí zejména o nejmladší člence české výpravy, šestnáctileté gymnastce Dominice Červenkové. Naopak nejstarším českým sportovcem je v Aténách střelec Václav Bečvář, kterému je 46 let.

Ve čtvrtek byla česká olympijská výprava slavnostně přivítána v olympijské vesnici v Aténách. Ceremoniálu se zúčastnil také prezident Václav Klaus. Podle šéfa českého olympijského domu Vladimíra Šavrdy bylo ale předtím nutné udělat pro běžný chod vesnice některá opatření.

"My jsme sem přijeli v úterý dopoledne a nebylo hotovo nic, což jsme předpokládali. Teď nám do pátku ještě zbývá hodně práce. Je to zejména označení parterů, připravení kanceláří, veškerá studia zařídit, připravit cattering, nábytek. Je toho opravdu dost ještě, co nám zbývá."

Olympijští maskoti,  foto: ČTK
Na jisté nedodělky stavbařů si už mnohé výpravy stěžovaly, ale práce finišují a zdá se, že do pátečního zahájení olympijských her bude vše podstatné dokončeno.

Až bude v pátek na plochu Olympijského stadionu v Aténách vstupovat při slavnostním zahájení česká výprava, asi nebude příliš početná. Ač v Řecku zasáhne do bojů rekordních 140 reprezentantů, většina z těch, kteří jsou v dějišti, si nechá účast na pátečním ceremoniálu ujít, protože v sobotu závodí. "Nikdo moc nechce jít,"řekl šéf české olympijské mise František Dvořák. Podle něj to vypadá, že půjde čtyřiadvacet sportovců. "Bafuňáři to mají povinné," vyhlásil jasně, aby nešlo za vlajkonošem, plavcem Květoslavem Svobodou, jen torzo. Jinak Dvořák plně respektuje přání sportovců, aby se mohli před závody soustředit. "Nejde přeci o efekt na defilé, ale o výsledky," uvedl funkcionář.

Letošní svátek sportovců však má ještě jedno prvenství. Atény se totiž před zahájením olympiády proměnily v ostře hlídané město. Jak řekl šéf českého olympijského domu v hlavním městě Řecka Vladislav Šavrda, všechny sportovní výpravy jsou na hrách pečlivě střeženy.

"Ta bezpečnost v celých Aténách je na velice vysoké úrovni. I my jsme se na to velmi připravili. Máme tady svoji ochranku a musíme si na to dát pozor, protože ta čtvrť, kde se český olympijský dům nachází, je v obležení restaurací a barů, a tak se domníváme, že uhlídat to nebude úplně jednoduchá záležitost."