Osm českých medailí z Atén: Dost, nebo málo?

Roman Šebrle, foto: ČTK

Poslední víkend už českou madailovou bilanci v Aténách nezměnil. Osm medailí není málo, ale ozývají se hlasy, že jich mohlo být více. Ze Sydney před čtyřmi roky si česká výprava odvezla stejný počet medailí, zlaté byly ale dvě. Ohlédnutí za úspěchy i neúspěchy českých sportovců v Aténách připravila Lenka Jansová.

Roman Šebrle,  foto: ČTK
Zlatou medaili pro Českou republiku získal desetibojař Roman Šebrle. Světový rekordman dokonce překonal hranici olympijského rekordu a získal 8893 bodů. Zlatá medaile z olympiády je pro něj tím nejvyšším možným atletickým oceněním:

"Nedá se to s ničím srovnat, je to zatím absolutně největší ocenění, myslím si, že co se týče atletických pocitů, tak už se nic víc zažít nedá."

Po těžkém dvoudenním měření sil se světovou elitou uvedl:

"Věděl jsem, že mám formu, a chtěl jsem ji prodat. Úplně věřit jsem začal, když jsem skočil 5 metrů o tyči, ještě víc po oštěpu, ale desetiboj má deset disciplín, takže jsem si počkal až na závěrečnou patnáctistovku a kolo před cílem už jsem věděl, že to dobře dopadne."

Jan Železný,  foto: ČTK
Další favorit, trojnásobný olympijský vítěz oštěpař Jan Železný svoji medailovou sbírku nerozšířil. Nepodařilo se mu probojovat ani mezi nejlepší osmičku a finálová soutěž pro něj skončila už po třech pokusech:

"Udělal jsem spoustu chyb, a proto jsem takhle dopadl. Prostě jsem nehodil tolik, na kolik jsem měl. To je pro mě vždycky strašné zklamání. Neházel jsem tady jenom za sebe, i když to tak na sportovišti vypadá, ale házel jsem za hodně lidí. To mě ze všeho nejvíc mrzí. Chtěl jsem udělat radost lidem, kteří pro mě udělali všechno a společně se mnou tomu všechno celý rok podřizovali."

Největšího úspěchu ve své historii dosáhl v Aténách český jachting. Přestože Česko nemá přímý přístup k moři, dokázala jeho reprezentantka Lenka Šmídová získat štříbrnou olympijskou medaili ve třídě Evropa. Devětadvacetiletá rodačka z Havlíčkova Brodu skončila v Sydney před čtyřmi roky na sedmém místě. Čemu podle svého názoru vděčí za takové zlepšení?

"Určitě nabytým zkušenostem, v tom je ten nejvýraznější posun dopředu. Ale měla jsem neuvěřitelnou rychlost narozdíl od Sydney. Po čtyřech letech, které jsem strávila trénováním, jsem už opravdu pochopila dynamiku lodi, co mi vyhovuje, a co ne. Před olympiádou jsem všechno zaměřovala k tomu, abych měla ideální materiál, abych měla co nejrychlejší loď, protože bez rychlosti se ani s velkou zkušeností nedá nic dělat. Loď jsem měla velice kvalitní, rychlou, plachta i stěžně, všechno bylo na vysoké úrovni, to byla druhá věc, co mně dost pomohla."

Párová čtyřka,  foto: ČTK
Také české veslování se dočkalo stříbrné medaile. Po dvanáctileté pauze od stříbra skifaře Václava Chalupy v Barceloně ji v Aténách vybojovala párová čtyřka ve složení David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas a David Kopřiva. David Kopřiva, který vystudoval Vysokou školu ekonomickou a prý chce s vrcholovým sportem po Aténách skončit, závod zhodnotil takto:

"Svádí to k tomu, že když jsme byli na 500 metrech nebo na kilometru první, tak že se to nepovedlo. Není to tak, většinou je třeba těch prvních 500 metrů napálit a jet, co to jde, a udělat si dobrou pozici. I když třeba potom počítáme, že nějaká loď bude o dva metry před námi. Jde o to rozložit si dobře síly."

Ze stříbra se radovala také Lenka Hyková. Devatenáctiletá sportovní střelkyně napodobila svoji spolubydlící Kateřinu Kůrkovou. K jejímu bronzu ve střelbě ze vzduchové pušky přidala překvapivě stříbrnou medaili ve sportovní pistoli:

Jaroslav Bába,  foto: ČTK
"Je to nádherný pocit, nevěřila jsem, že ho někdy budu moci zažít. Přála bych to každému, kdo do Atén na olympiádu jel závodit."

Bronzové medaile získalo Česko celkem čtyři. Výškař Jaroslav Bába dal třetím místem jasně najevo, že s ním musí světová špička počítat. Reputaci českých vodních slalomářů zachránili bronzovou medailí deblkanoisté Volf se Štěpánkem a poslední bronz přidal moderní pětibojař Libor Capalini.

Po nedělním zakončení olympiády přišel čas bilancovat. Jak hodnotí stodvaačtyřicetičlennou českou výpravu předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek? Je spokojen s medailovou bilancí českých sportovců na olympijských hrách?

"Před hrami jsem prohlásil, že bych byl hrozně rád a šťasten, kdybychom se přiblížili k výsledku, který jsme měli v Sydney, a dosáhli srovnatelného počtu medailí. Vždycky ale říkám, že účast se nedá omezit jenom na medile. V tomto případě to platí ještě o to víc, že jsme měli spoustu čtvrtých, pátých a šestých míst, měli jsme cenné účasti ve finále, což na předchozích hrách nebylo. Chybí nám do počtu druhá zlatá medile, ale všichni, kdo sport sledují, viděli, že jde o centimetry nebo milimetry a naši sportovci v Aténách rozhodně ostudu neudělali. Mně je spíš líto těch jednotlivců, kteří měli na dosah maximální úspěch a potom jim to nevyšlo."

Jestli bude Praha schopná organizovat letní olympijské hry v roce 2016, budeme podle předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska schopni říci pravděpodobně koncem letošního roku. Uzavře se totiž ekonomická a marketingová studie proveditelnosti olympijských her v Praze.