Česko má na OH 2004 v Aténách stříbrnou medaili

Lenka Hyková (Foto: ČTK)

Česko má na 28. Letních olympijských hrách v Aténách druhou medaili, tentokrát stříbrnou. A opět ji získala žena - střelkyně, devatenáctiletá Lenka Hyková, která se na olympiádu dostala až poté, co byly z dopinku usvědčeny dvě albánské reprezentantky. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Lenka Hyková  (Foto: ČTK)
Medailového ducha má zřejmě pokoj číslo 12A v budově dvanáct olympijské vesnice. Nocují v něm Kateřina Kůrková, bronzová ve střelbě ze vzduchové pušky, a Lenka Hyková, čerstvá stříbrná medailistka ve sportovní pistoli. Zřejmě se nechala inspirovat úspěchem své spolubydlící.

"Je to takové unášející. Člověk by neřekl, že zrovna v jednom pokoji, kde bydlí dva lidé, budou mít oba dva medaile. Je to zvláštní náhoda. Ptala jsem Katky na její pocit a ona řekla, že je nádherný. Teď i já zažívám stejný, ale jsou to opravdu smíšené pocity, nicméně pěkné. Medaile je to hezká, určitě se jim povedla. Na medaili jsem si 'slintala', ale kdyby nebyla, tak by to vůbec nevadilo. Všichni říkali, že sem jedu na zkušenou, tak že jsem ani nijak po té medaili neprahla."

Ani bezprostředně po skončení závodu si Lenka Hyková nebyla jistá, zda skutečně medaili má. Až trenér Břetislav Putna ji na dálku přesvědčil.

"Já jsem si nebyla jistá, jak jsem skončila. Vůbec jsem nevěděla, kolikátá jsem. S panem Putnou jsem komunikovala na dálku, on mi stále ukazovat dvojku. Já jsem si ale myslela, že ukazuje trojku, ale pak jsem ukázala dvojku a on kývnul. Tak jsem byla ráda."

Široké veřejnosti dosud neznámá střelkyně má po zisku stříbrní olympijské medaile trochu obavy, aby se její život moc nezměnil. Příliš velký zájem o její osobu ji vůbec neláká.

"Já na to vůbec zvyklá nejsem a doufám, že to nebude tak strašné, jako to má Katka - samá interview, pořád někam do televize běhá. Hezké bude, že o mě budou lidé vědět, ale doufám, že nebudu mít ještě bláznivější život než mám teď."

Štěpánka Hilgertová  (Foto: ČTK)
Středeční olympijská klání přinesla české výpravě kromě stříbra Lenky Hykové také tři pátá místa. Nejmenší radost z takového umístění bezesporu měla vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, která obhajovala zlato z Atlanty a Sydney. Na olympijské trati ji nejvíce pozlobily branky číslo 17 a 18.

"Jestli pro mě bylo něco zakleté, tak určitě kombinace branek 17 a 18, protože jinak si myslím, že se mi tady naopak jezdilo velice pěkně. Zkoušela jsem vymyslet nějakou variantu, ale spolehlivá tady neexistovala. Nebyla jsem jediná, kdo tady měl problém, ale doplatila jsem na ně asi nejvíc."

Její kolega, kanoista Tomáš Indruch, byl se svým umístěním spokojený.

Tomáš Indruch  (Foto: ČTK)
"To páté místo je asi to, s čím jsem asi tak počítal. Kdybych byl horší, tak by mě to asi štvalo, a lepší mohlo být, ale v současné situaci si myslím, že páté je dobré. Mohl jsem dosáhnout víc, ale malinké chybičky tam byly a ani šťouch z první jízdy by to moje páté místy asi neovlivnil, že bych se stejně neposunul."

Pátá příčka cyklistky Lady Kozlíkové v časovce znamená nejlepší český výsledek v historii této disciplíny.

"Já jsem nějak vnitřně věřila, že by to do šestého místa mohlo vyjít. Z neoficiálních výsledků jsem slyšela, že je to místo páté, a tak jsem mile překvapená a spokojená. Pro mne olympiáda ještě nekončí, protože před sebou mám ještě dráhu a teď všechno směřuji k závěrečnému bodovacímu závodu na dráze."