Ve Vnorovech je výstava o slavném rodákovi Janu Skácelovi

V obřadní síní ve Vnorovech na Hodonínsku mohli lidé poprvé navštívit výstavu s názvem Vnorovy Jana Skácela. Připomíná slavného básníka a rodáka, od jehož narození uplyne v pondělí 100 let. Obec na ni shromáždila básníkovy písemnosti a fotografie, řekl ČTK starosta Antonín Gazárek (za KDU-ČSL). Přístupná bude do 27. února.

Lidé mohli vidět některé Skácelovy dopisy, vysvědčení, rukopisy, vydané sbírky básní a řadu fotografií včetně dokumentů, které zaznamenaly jeho totální nasazení za války. Část expozice tvoří i dílo bratra Petra, který se věnoval výtvarnému umění. Zajímavostí je i rodokmen Skácelovy rodiny. Skácel se narodil v učitelském bytě místní školy, protože oba jeho rodiče na ní učili. Ještě v dětství se rodina přestěhovala do Poštorné a většinu života už potom až do své smrti v listopadu 1989 strávil v Brně.

Skácel v životě pracoval jako novinář na různých místech, po roce 1969 ho postihla nemilost normalizačního režimu a měl zakázáno publikovat. Přesunul se tak do samizdatu a exilu, oficiálně mohl publikovat a vycházet zase od roku 1981. Vzpomínkou na Skácela je v Brně v parku pod Špilberkem socha. Jedná se o hlavu složenou z trubek od Jiřího Sobotky. Další by mohla v budoucnu stát i v rodných Vnorovech.