Večer lidí dobré vůle na Velehradě vynesl přes 1,1 milionu korun

Charitativní koncert pod širým nebem, kterým vyvrcholil první den Dnů lidí dobré vůle na Velehradě, v neděli vynesl více než 1,1 milionu korun. Loni to bylo asi o 200.000 Kč více. Peníze budou rozděleny mezi čtyři neziskové organizace. Organizátoři akce ČTK sdělili, že koncert si podobně jako v loňském roce nenechalo ujít 19.000 návštěvníků. Výtěžek z Večera lidí dobré vůle pomůže obecně prospěšné společnosti Maltézská pomoc, která zřizuje sociální služby i dobrovolnické programy pro zdravotně postižené, seniory, vězně či děti z kojeneckých ústavů a dětských domovů. Na Velehradě pořádá již desátým rokem mezinárodní setkání vozíčkářů a také zde zajišťuje zdravotnickou pomoc.

Další podpořenou organizací je Dvouletá katolická střední škola z Prahy, která je určena pro znevýhodněné a sociálně ohrožené studenty. Peníze pomohou také olomouckému Nadačnímu fondu Adiuvare, který přispívá k rozvoji duchovních a mravních hodnot při výchově mládeže a také k možnosti získat vzdělání pro studenty z početných a sociálně slabších rodin. Poslední organizací, jež obdrží prostředky ze sbírky, je soukromé sdružení křesťanů nazvané Služby Dobrého Pastýře - Dům sv. Eufrasie. Věnuje se potřebám žen, dívek a dětí, které se ocitají v nouzových situacích. Výtěžek bude stejně jako v minulých letech rozdělen mezi zmíněné organizace rovným dílem.

Na koncertu vystoupili Jiří Pavlica s Hradišťanem, Petr Bende, Markéta Konvičková, polský soubor Oktoich, Hana a Petr Ulrychovi a Kateřina Štruncová a dětský sbor Kantiléna.

Autor: Peter Gabaľ