Velitel letky české válečné perutě má v Malenicích pamětní desku

Velitel jedné z letek slavné 311. československé bombardovací perutě Alois Šedivý má od soboty v Malenicích na Strakonicku pamětní desku. Na budově základní školy, kam Šedivý pět let chodil, mramorovou desku odhalili letcův bratranec František Lukeš a lidovecký senátor Josef Kalbáč. Slavnostního aktu se zúčastnily desítky lidí včetně letcových příbuzných. Odhalení desky předcházela zádušní mše v místním kostele. Součástí slavnosti byla i výstava fotografií a předmětů ze života Šedivého a vzpomínkové setkání v kulturním domě.

V roce 1936 vstoupil Šedivý do armády a po čtyřech letech emigroval do Anglie, kde pomáhal založit slavnou peruť. Jako jediný československý kapitán letounu zaútočil na japonskou ponorku a byl jedním z pěti pilotů, kteří mají na kontě potvrzené potopení německé ponorky. Po válce se Šedivý vrátil do vlasti, létal i pro ministra zahraničí Jana Masaryka, později však emigroval. Zemřel v roce 1990 v Austrálii, kam se v 60. letech přestěhoval.

Šedivý je na Strakonicku již druhým válečným pilotem, jehož památku připomíná od letošního roku pamětní deska. Před dvěma týdny odhalili v Radomyšli desku tamnímu rodákovi Janu Matějkovi, který létal rovněž u 311. perutě.