Z krajanského tisku

0:00
/
0:00

Hlas národa, vydávaný česko-americkým kulturním střediskem Velehrad v Berwynu v Illinois, připomíná na titulní stránce 70. výročí Radia Praha.

Hlas národa, vydávaný česko-americkým kulturním střediskem Velehrad v Berwynu v Illinois, připomíná na titulní stránce 70. výročí Radia Praha. Informuje také o tom, že český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář předal počátkem července cenu Gragias agit bývalé ministryni zahraničí Spojených států Madeleine Albrightové. Cenu jí udělil letos v květnu ministr zahraničí Cyril Svoboda za její podporu demokratického vývoje v Československu, za podíl na přijetí České republiky do NATO, ale i za humanitární pomoc obětem povodní v Česku.

Kanadské listy ve svém nejnovějším čísle přinášejí informace o českých letcích a parašutistech v letech 2. světové války. Publikují i vzpomínku dcery legendárního brankáře československého národního týmu v hokeji Bohumila (Boži) Modrého, kterého komunistický režim v 50. letech ve vykonstruovaném procesu uvěznil na 15 let. Díky amnestii se sice po pěti letech z vězení vrátil, měl ale už natrvalo podlomené zdraví. Zemřel předčasně v r. 1963 na následky nemoci, kterou zřejmě způsobila práce v uranových dolech.

Beseda, měsíčník českých krajanů na Slovensku, přináší rozhovor s cestovatelem Miroslavem Zikmundem, který se letos v říjnu zúčastnil vernisáže výstavy fotografií, které na svých cestách po světě pořídil spolu s Jiřím Hanzelkou. Cestovatel, který se v příštím roce dožije 88 let, prozradil také svůj recept na dlouhověkost. "Nejsem z těch peciválů, kteří se v pokročilejším věku spokojí s houpacím křeslem, půllitrem piva a televizí. Každý den cvičím, mám také velkou zahradu, kde mám kamarády, kteří se jmenují hrábě, kosa, krumpáč a lopata. S nimi jsem zadobře," uvedl Miroslav Zikmund v listě.

Prof. Mojmír Povolný se ve svém Pohledu z USA, pravidelně publikovaném v Amerických listech, zamýšlí nad současnou politickou situací v České republice. Kritizuje sociální demokracii za to, že chce navzdory bohumínskému usnesení umožnit českým komunistům účast na vládě. Hledá i paralely této situace v historii české sociální demokracie v letech 1920 a 1948. Na závěr cituje z Velkého zákona konfederace Indiánů kmene Irokézů, kteří trvali na tom, aby každé jejich rozhodnutí bylo posuzováno podle toho, jaký bude mít dopad za sedm generací. Podle Mojmíra Povolného by se tímto hlediskem měla řídit i česká politika.