Čeští politici oceňují podíl Madeleine Albrightové na přijetí Česka do NATO. Mnohé pojilo i osobní přátelství

Madeleine Albright

Čeští politici na Madeleine Albrightovou vzpomínají jako na noblesní dámu a připomínají její podíl na přijetí Česka do NATO.

Madeleine Albright   (1988) | Foto: Michael Geissinger,  Library of Congress/Wikimedia Commons,  public domain

Bývalá ministryně zahraničí USA a česká rodačka, zemřela ve věku 84 let.

"Madeleine Albrightová musela dvakrát utíkat před totalitním režimem a patří k těm velkým světovým státníkům, kteří mají mimořádné zásluhy o Českou republiku, a skláníme se před její památkou," prohlásil český premiér Petr Fiala (ODS).

Americký prezident Bill Clinton si Albrightovou vybral jako šéfku diplomacie v roce 1996 a tento post zastávala poslední čtyři roky jeho administrativy. Byla historicky první ženou v tomto úřadu a do té doby také nejvýše postavenou političkou v amerických dějinách.

Madeleine Albrightová s Billem Clintonem | Foto: Úřad Bílého domu,  Wikimedia Commons,  public domain

Do USA přišla jako uprchlice. Získala nejvyšší americké vyznamenání

Do Spojených států přišla jako uprchlice v roce 1948. Působila také jako velvyslankyně USA při OSN. Byla nadšená americká i česká patriotka, kterou pojilo přátelství s Václavem Havlem.

Madeleine Albright a  Václav Havel | Foto: Česká televize

V roce 2012 jí prezident Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody, což je ve Spojených státech nejvyšší civilní vyznamenání. Český prezident Miloš Zeman napsal v kondolenci americkému prezidentovi Bidenovi, že Madeleine Albrightová byla nejdůležitějším podporovatelem i advokátem ČR v USA. Zůstane podle něj dál spojníkem obou zemí.

Nemusela mít všechno pod kontrolou, ale věděla, na koho se obrátit

Kryštof Kozák z Katedry amerických studií Univerzity Karlovy připomněl, čím byla Albrightová jako politička specifická.

"Měla širokou síť kontaktů a lidí, se kterými pravidelně pracovala. Nebyla takový ten generálský diktátorský typ, co potřebuje mít všechno osobně pod kontrolou a o všem rozhodovat, ale vždycky věděla, na koho se obrátit, kdo může něco zařídit, kdo může něco poradit. V tomto byla výjimečná."

Její brože vysílaly politické poselství

Tajná řeč broží | Foto:  Práh publishing

Albrightová proslula i svými brožemi. Oblečením i šperky vysílala politická poselství. Jednou z jejich oblíbených byla hadí brož, odkaz na iráckého vůdce Saddáma Husajna, který ji nazval "bezkonkurenčním hadem".

Agentura AP píše, že sehrála klíčovou roli v tlaku na Clintonovu administrativu, aby se vojensky zapojila do konfliktu v Kosovu.

I z tohoto důvodu byla její smrt v Srbsku přijata chladně s ohledem na skutečnost, že v roce 1999 patřila k největším obhájcům bombardování Jugoslávie, které mělo zabránit srbským etnickým čistkám v Kosovu.

Z knihy Tajná řeč broží od Madeleine Albrightové | Foto:  Knižní klub

S Michaelem Žantovským se navštěvovali a pravidelně telefonovali

S Madeleine Albrightovou se přátelil ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, který přeložil její paměti. Obě rodiny se navštěvovaly v USA i v Praze. Žantovský jezdil s rodinou i na farmu, kterou měla Albrightová ve Virginii nedaleko od Washingtonu.

I když se osobně od vypuknutí pandemie covidu neviděli, pravidelně si volali. Naposledy s Albrightovou mluvil před více než 14 dny, poslední dva týdny mu nezvedala v neděli telefon.

Před smrtí ještě stihla varovat Putina

Na Madeleine Albrightovou zavzpomínal i europoslanec Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a někdejší český velvyslanec ve Spojených státech.

"Madeleine Albrightová byla idealistka. Celé to její snažení, ten zahraniční étos byl nesen zápasem o větší svobodu, o lidská práva, o demokracii všude ve světě. Myslím si, že dnes zejména s tou Putinovou agresí a rozpoutáním války na Ukrajině jsme se posunuli do jiného světa, kde bude hrát větší roli síla a hledání nějaké rovnováhy, než hodnoty a sdílení nějakých pravidel, podle kterých všichni ve světě fungujeme."

Madeleine Albright | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Madeleine Albrightová ještě před svou smrtí stihla varovat Vladimira Putina před invazí na Ukrajinu. V článku pro The New York Times napsala, že agresí na Ukrajině se dopouští historické chyby, která bude mít pro Rusko devastující následky.

klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • České hrdinky

    Panovnice, malířky, spisovatelky, političky, vědkyně, sportovkyně – pohled do české historie nabízí bohatou mozaiku výjimečných českých žen. 50 ženských příběhů očima…