Velvyslanec USA Cabaniss ujišťoval, že Američané vízy nechtějí ČR izolovat

Americký velvyslanec William Cabaniss zdůraznil, že vízovou povinností pro české občany nechtějí Spojené státy Českou republiku jakkoli izolovat. Novinářům řekl, že osobně je pro něj téma víz citlivou záležitostí. Podotkl, že víza pro Čechy stále jsou, protože počet zamítnutých žádostí překračuje ze zákona danou procentní hranici. V českém případě by jich nemělo být víc než tři procenta. Podle médií to je nyní mezi deseti a 20 procenty. Cabaniss nicméně doufá, že se někdy situace změní a Američané budou moci víza zrušit.

Zatímco Češi vízum pro návštěvu USA potřebují, Američané pro cestu do tuzemska nikoli. Tato dlouhodobá nerovnováha začala nyní velmi vadit některým českým poslancům z řad vládní ČSSD. Navrhli podmínit plánovanou českou účast na operaci v Afghánistánu zrušením vízové povinnosti. Jiní čeští politici a diplomaté ale tento požadavek odmítají.

České prostředí pro podnikání se výrazně zlepšilo, země se však stále musí soustředit na potírání korupce, soudí William Cabaniss. Korupci však nepovažuje jen za český specifický jev, neboť podle něj se na tento problém musejí soustředit i vlády jiných zemí.