Veterán Singer oslavil v Praze sté narozeniny

Gustav Singer oslavil 100. narozeniny

Rodák z ukrajinského Lvova Gustav Singer oslavil ve čtvrtek v Praze své sté narozeniny. Oslavu pro něj uspořádala Židovská obec spolu s Českým svazem bojovníků za svobodu. Ten mu udělil medaili prvního stupně. Singer se účastnil bojů druhé světové války jako příslušník čs. vojenské jednotky v SSSR a v 60. letech působil jako lékař v severním Vietnamu.

Hudbou, tancem a dortem v kruhu přátel oslavil 16. ledna v pražském sídle Židovské obce svou stovku veterán druhé světové války Gustav Singer. Bývalý lékař, voják a horolezec si na oslavě s přáteli dokonce i krátce zatančil. Jubilant se narodil v roce 1914 ve Lvově. Právě začala první světová válka a jeho židovská rodina před konfliktem utekla do Rakouska. Tam se usadila, znovu se ale musela stěhovat v roce 1938, kdy Hitler zabral Rakousko. Singer se tak dostal do Prahy.

Před druhou světovou válkou nejprve s manželkou utekli do Polska a pak do Sovětského svazu, kde v Ufě působil jako oční lékař. Později i se svou chotí vstoupil do československé vojenské jednotky v SSSR. Jako polní doktor prošel boji u Sokolova, Kyjeva, Dukly a zúčastnil se osvobozování Slovenska. Za jeho působení za druhé světové války mu při oslavě jubilea poděkoval předseda svazu bojovníků Jaroslav Vodička i další válečný veterán Pavel Vranský.

Po válce se Singer věnoval očnímu lékařství. Působil v pražské Ústřední vojenské nemocnici. V roce 1960 odjel v rámci československé rozvojové pomoci na rok do severního Vietnamu. Kromě horolezectví po léta patří k jeho koníčkům malování. Své obrazy dokonce vystavuje. Jeho životním heslem je: Nikdy nepřestávej začínat, nikdy nezačínej přestávat.