Většina Klausových lidí už má bezpečnostní prověrku

Většina nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause už má bezpečnostní prověrku. Na doklad o bezpečnostní spolehlivosti čekají ještě dva lidé z Klausova nejbližšího okolí - kancléř Jiří Weigl a tajemník Ladislav Jakl. "Jen ve dvou případech byla vydána výjimka, protože jde o prověření na vysoký stupeň utajení, a to nějakou dobu trvá. Jinak všichni, kteří potřebují konkrétní prověrku, ji mají," řekl ČTK mluvčí Hradu Petr Hájek. Kolik lidí na Pražském hradě potřebuje k práci bezpečnostní prověrku, ale nedokázal říci. Kromě vedoucích jednotlivých odborů Klausovy kanceláře mezi ně podle Hájka patří třeba i někteří lidé z politického a legislativního odboru nebo vojenské kanceláře.

Ne všechny bezpečnostní prověrky hradnímu aparátu vydával Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Některá osvědčení vystavovala podle Hájka sama prezidentská kancelář. Prověrky potřebují lidé na Hradě k tomu, aby se mohli seznamovat s materiály, které jsou pod různým stupněm utajení, či doprovázet hlavu státu na jednání, kde jsou bezpečnostní prověrky rovněž podmínkou.

Běžná bezpečnostní prověrka NBÚ na nejvyšší stupeň utajení, tedy tajné a přísně tajné, trvá přibližně půl roku. Existují ale i případy, kdy prověřování trvalo i déle než dva roky. Kancléři Weiglovi ani tajemníkovi Jaklovi to ale práci prý nekomplikuje. "Mám udělenu výjimku. Ta se uděluje po prvním základním prověření a každé dva měsíce se obnovuje," řekl ČTK Weigl.

Takzvaná zrychlená prověrka spočívá v tom, že NBÚ prověří žadatele v evidencích bývalé komunistické Státní bezpečnosti a trestním rejstříku. Jakl, který byl v roce 1990 zvolen poslancem České národní rady za Občanské fórum, o rok později právě kvůli kontaktům s StB na křeslo v parlamentu rezignoval. Komunistická tajná policie mu nabídla spolupráci, kterou však odmítl. Přesto byl veden jako takzvaný kandidát tajné spolupráce. Kategorii kandidát zrušil později i Ústavní soud. "Už před tímto zrušením jsem od ministerstva vnitra obdržel negativní lustrační osvědčení," řekl ČTK Jakl.