Vicepremiér Hamáček podá trestní oznámení na autory článku k jeho cestě do Moskvy

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček podá trestní oznámení na autory článku serveru Seznam Zprávy o jeho plánované cestě do Moskvy. Server s odkazem na své zdroje v úterý uvedl, že Hamáček chtěl do Moskvy vyrazit s plánem "vyměnit mezinárodní skandál" kolem Vrbětic za dodávky vakcíny Sputnik V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta. Hamáček to odmítá. Ve středu řekl, že bude chtít prověřit, jestli nespáchali trestný čin pomluvy, šíření poplašné zprávy a poškození cizích práv. Hamáček chce zároveň podat i civilní žalobu na vydavatele, v které bude požadovat odškodnění 10 milionů korunů. V případě že peníze získá, poukáže je podle vých slov nadaci policistů a hasičů. Hamáček zároveň žádá omluvu za vyjádření o vlastizrádcích od předsedkyně TOP09 Markéty Pekarové Adamové, předsedy ODS Petra Fialy a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. Všichni tři řekli, že k omluvě teď nevidí důvod.

Vedení Seznam Zprávy je připravené obhájit zveřejněné informace u soudu

Server Seznam Zprávy je podle šéfredaktora Jiřího Kubíka připravený dosvědčit v soudním řízení pravdivost svých zjištění ohledně plánované cesty Hamáčka  do Moskvy. Kubík trvá na tom, že všechny informace redakce ověřila a má důvěryhodné důkazy od více zdrojů. Pochybnosti o uveřejnění zprávy v redakci podle něj nebyly. Kubík také odmítl osobní útoky na autory zprávy. Zároveň dodal, že další aktéři - jako třeba šéfové tajných služeb, kteří by mohli informace webu vyvrátit, se zatím veřejně nevyjádřili. Na úterním uzavřeném jednání sněmovny se svými svědectvími nevystoupili.

Poslanci ČSSD: Hamáček konal vše ve prospěch ČR

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podle poslaneckého klubu ČSSD v kauze výbuchů ve Vrběticích konal veškeré kroky ve prospěch země a občanů ČR. Ve středu to řekl statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. Podle Onderky za Hamáčkem stojí celý poslanecký klub. Sněmovna záležitost projednávala v úterý za zavřenými dveřmi asi hodinu a půl bez výsledku. Někteří poslanci hovořili poté o tom, že debata přerostla ve vzájemné osočování, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prohlásil, že se za ni styděl. ČSSD podle Onderky podpoří pokračování uzavřené schůze Sněmovny.

Babiš Hamáčkovi věří

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za nesmysl, že by  Jan Hamáček mohl v Rusku měnit informace o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. České televizi předseda vlády sdělil, že Hamáčkovi věří.  Zhruba před dvěma týdny vypukla diplomatická roztržka mezi ČR a Ruskem. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu".