Vinaři se dočkali: mrazy jim umožnily sběr hroznů na ledové víno

Milovníci vinařských specialit se dočkají z letošní úrody i ledového vína. Nynější mrazy totiž řadě vinařů umožnily sběr hroznů, které ponechali na révových keřích právě pro tuto příležitost. Hrozny musí mít cukernatost nejméně 27 stupňů a sklízejí se při teplotě minimálně mínus šest stupňů Celsia. Mráz tak napomáhá zkoncentrovat v bobulích cukr.

Zhruba 14 tun hroznů odrůdy Veltlínské zelené sklidili v pondělí a úterý při desetistupňovém mrazu vinaři ze společnosti Znovín Znojmo se sídlem v Šatově. Vylisovali poté mezi 30 až 40 hektolitry moštu o cukernatosti více než 40 stupňů. Specialita bude k dispozici příští rok v létě a to v lahvích o obsahu 0,2 litru. "Naše ledová vína mají přes 200 gramů přírodního cukru a mezi 10 až 11 procenty alkoholu," řekl ČTK ředitel Pavel Vajčner. Výroba ledových vín je pro vinaře sázkou do loterie. Nikdy není totiž známo, jaké budou klimatické podmínky a mnohdy se i hrozny na keřích stanou terčem pro zloděje.