Visegrádská čtyřka vyšle své volební pozorovatele na Ukrajinu

Státy visegrádské čtyřky (V4), tedy Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, vyšlou své pozorovatele na opakování druhého kola sporných prezidentských voleb na Ukrajině. Na úterním jednání v jihopolském Krakově se na tom shodli ministři zahraničí zemí V4. "Nemohu přesně říci, kolik pozorovatelů to celkem bude, ale můžeme hovořit o stovkách. My jich vyšleme přibližně 60," uvedl šéf polské diplomacie Wlodzimierz Cimoszewicz.

Podle českého ministra zahraničí Cyrila Svobody bude opakování druhého kola prezidentských voleb na Ukrajině, které se uskuteční 26. prosince, sledovat asi stovka českých pozorovatelů. "Budou to zejména zástupci nevládních organizací. Ještě ale musíme dohodnout formu podpory a také jejich rozmístění, aby mise měla smysl," řekl ČTK Svoboda. Ministři si myslí, že díky pozorovatelům a změnám ve volebním zákoně již nebude možné prezidentské klání na Ukrajině falšovat.

Ministři zahraničí v Krakově také hovořili o dalším rozšiřování Evropské unie a v této souvislosti podpořili zahájení rozhovorů s Tureckem a Chorvatskem. Podepsali rovněž dokument, kterým se zvýší příspěvek každého ze čtveřice států do Visegrádského fondu. Z něho jsou financovány například kulturní projekty. Podle Svobody zaplatí v příštím roce každá ze zemí o čtvrtinu více než letos, tedy každá 750.000 eur, v přepočtu asi 24 milionů korun.

Ministři také zopakovali, že jsou pro další pokračování visegrádské spolupráce. "Visegrádská čtyřka je dobrou obchodní značkou, která má svou hodnotu a která by měla být i nadále využívána," poznamenal k tomu Svoboda. O budoucnosti Visegrádu budou ve středu ve Varšavě hovořit také premiéři České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska.