Vítězi soutěže o Krále a Královnu bílé stopy jsou Valenta a Neumannová

Kateřina Neumannová a Aleš Valenta, Foto: ČTK

Zatímco se Liberec již pomalu vzpamatoval z bouřlivých oslav fotbalového titulu místního Slovanu, do města, jež je především metropolí českého lyžování, se sjeli odborníci, aby vyhlásili výsledky soutěže o Krále a Královnu bílé stopy. Korunovace královského páru se neodehrála v místním kostele Sv. Antonína, ale v Babylon clubu. O tom, že vítězi budou Kateřina Neumannová a Aleš Valenta, medailisté ze zimní olympiády, by zřejmě pochyboval pouze neinformovaný "poddaný".

Ve fotbalové Spartě dochází po neúspěšné sezóně, kterou završila pondělní porážka 2:1 od Slavie ve finále Poháru Českomoravského fotbalového svazu, k prvním změnám. Nejdříve podepsal osmapadesátiletý Slovák Jozef Jarabinský trenérskou smlouvu na dva roky a vzápětí vicemistr české ligy oznámil realizaci již avizovaného přestupu: záložník národního mužstva Karel Poborský neprodloužil smlouvu s Laziem Řím, a naopak podepsal Spartě. Poborského cesta směřovala po obzvláště vydařeném Euru 1996 ze Slavie do Manchesteru, pokračovala přes Benfiku Lisabon a prozatím končí v Praze, a nikoliv v Římě, jak by předpokládalo přísloví. Jozefa Jarabinského lze také považovat za jednoho z nejzkušenějších českých trenérů: Spartu již přivedl pětkrát k titulu, trénoval i Slavii a také několik klubů v Turecku, Řecku a Španělsku. V uplynulé sezóně dokázal velmi mladý tým Baníku Ostrava dovést k šestému místě v lize, což bývá odborníky považováno za úspěch. Hodnocení výkonů mužstva, jež Jarabinský zhruba týden trénuje, v průběhu uplynulé sezóny oscilovalo od nadšení po zatracování. Jaký je bilanční postoj prezidenta klubu, Vlastimila Košťála:

"Když hodnotím ten ročník po sportovní stránce, ta to vidím následovně: dali jsme si za cíl bez ohledu na vylosování postoupit ze základní skupiny Ligy mistrů. To jsme splnili. Dali jsme si za cíl obhájit titul. To jsme nesplnili, ale podařilo se nám v letošním ročníku dostat na druhé místo té kvalifikace, což je ruku na srdce klíčové. Samozřejmě, chtěli jsme vyhrát i tu sportovní trofej pohár v tom finále jsme neuspěli, jako jsme neuspěli v ročníku předchozím. Z ekonomického hlediska to byl rok příznivý. Mámě teď uzávěrku ke 30.6. a já to odhaduji předběžně tak, že zakončíme tento rok se ziskem zhruba 400 milionů korun."

Prezident Košťál se také vyjádřil k posilování hráčského kádru, respektive ke spekulacím, které přestupní období provázejí:

"Co se týká těch ostatních posil vedle Poborského, není žádným tajemstvím, že jednáme s Jirkou Němcem, jednáme s Koubou a ještě velice intenzivně jednáme ta jednání stále pokračují řekl bych, že je to před podpisem, a to jsou dvě posily z tuzemské ligy."

A jaké má Sparta do příští sezóny, s novým trenérem a novými posilami, cíle? Vlastimil Košťál:

"Co se týká příštího ligového ročníku, náš primární úkol je samozřejmě postoupit z kvalifikace do hlavní soutěže Champions League, a příští rok nebudeme titul obhajovat, příští rok ho budeme získávat."


A u kopané ještě chvíli zůstaňme. Dvě česká reprezentační mužstva měla ukázat, jak si v porovnání se špičkovými soupeři stojí. Reprezentanti do 21 let na svém mistrovství Evropy nejdříve ve čtvrtek nestačili na favorizované Francouze a podlehli 2:0, v neděli si reputaci vylepšili, když porazili Belgii 1:0 a uchovali si tak šance na další postup.

"Áčko" hostilo v sobotu večer Itálii, účastníka letošního MS a trojnásobného vítěze světového šampionátu. Squadra azzurra se svými největšími hvězdami snad až na zraněného záložníka AS Řím Tottiho odešla po matném výkonu poražena. O vítězství v pohodě hrajících Čechů rozhodla branka Vladimíra Šmicra ze 26. minuty.

A aby byly informace o fotbale pokud možno úplné: novými aktéry nejvyšší soutěže se staly České Budějovice a Zlín.


Kateřina Neumannová a Aleš Valenta,  Foto: ČTK
Zatímco se Liberec již pomalu vzpamatoval z bouřlivých oslav fotbalového titulu místního Slovanu, do města, jež je především metropolí českého lyžování, se sjeli odborníci, aby vyhlásili výsledky soutěže o Krále a Královnu bílé stopy. Korunovace královského páru se neodehrála v místním kostele Sv. Antonína, ale v Babylon clubu. O tom, že vítězi budou Kateřina Neumannová a Aleš Valenta, medailisté ze zimní olympiády, by zřejmě pochyboval pouze neinformovaný "poddaný". Královna Kateřina zvolená veřejností - hodnotí uplynulou sezónu následovně:

"Když vezmu celou sezónu v globálu, tak tahle byla určitě nejúspěšnější a považuji ji za nejlepší, jakou jsem ve své kariéře absolvovala."

Čekal Aleš Valenta, kterého vybrali odborníci, takto úspěšnou sezónu?

"Je pravda, že když jsem v létě trénoval, tak jsem cítil, že by to mohla být ta pravá sezóna, ale tam jde o to, že když člověk přijde na sníh, tak nejde všechno odhadnout. Někdy to vyjde, někdy to nevyjde. Takže já jsem měl tyhle pocity již minulých letech a ne vždy to vyšlo, jak jsem chtěl, takže jsem tomu nepřisuzoval tak velký význam."


Až v závěrečné etapě letošního Závodu míru se rozhodovalo o jeho celkovém vítězi. Bohužel se jím nestal český cyklista Ondřej Sosenka z týmu CCC Polsat, ale jeho stájový kolega Polák Piotr Przydzial. Ten dojel v 10. etapě časovce ve Varšavě jako první s náskokem pouhých čtyř vteřin právě před Sosenkou, na něhož zbylo i celkově druhé místo, tentokrát o vteřin sedm. Český závodník bezprostředně po skončení závodu neskrýval nespokojenost:

"Pro mě je to určitě největší prohra v kariéře, i když zítra už bude líp, a za týden z toho asi budu mít i radost, když se nad tím zamyslím. Ale v tuhle chvíli jsem zklamaný, samozřejmě."