Vláda: MF a ČNB připraví do 30. září plán pro přijetí eura

Kabinet dal v pondělí za úkol ministrům financí a průmyslu a guvernéru České národní banky, aby do 30. září letošního roku připravili plán na přijetí jednotné evropské měny. Strategii ČNB, v níž banka doporučuje co nejrychlejší přijetí eura, v pondělí vláda pouze vzala na vědomí jako výchozí materiál pro další diskusi. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok. Podle něj se musí vláda nejprve shodnout na reformě veřejných financí a teprve poté může připravit strategii, kdy se Česká republika připojí k euru.

Vstup ČR do Evropské unie je plánován na květen 2004. Z procedurálního hlediska je tak při splnění maastrichtských kritérií prvním možným rokem přistoupení k eurozóně rok 2007. Jednou z podmínek přijetí eura je deficit veřejných financí nepřesahující tři procenta HDP. Pokud by ale vláda pokračovala v nynější rozpočtové politice, české veřejné finance by se v roce 2006 propadly do schodku 6,6 procenta HDP. Ministerstvo financí proto ve snaze zabránit narůstajícím deficitům přišlo s návrhem reformy rozpočtových výdajů a daní. Radikální verze reformy by měla vést k poklesu deficitu veřejných financí v roce 2006 na 3,7 procenta HDP.

Prakticky všechny kandidátské země chtějí euro přijmout co nejdříve a hovoří nejčastěji o letech 2006 až 2007. Zástupci Evropské centrální banky a Evropské komise však již několikrát varovali kandidáty před uspěchanou snahou o přijetí eura. Podle EK bude do roku 2007 v eurozóně z desítky nových členů EU jen jedna, maximálně dvě země.

Autor: Eva Petržílková