Vláda připravila pro rozvolňování opatření šest balíčků

Pro rozvolňování vláda podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) připravila šest balíčků. Určující bude počet nakažených. Uvolnění bude upřesňovat vždy v pondělí, ve čtvrtek ho bude potvrzovat. Havlíček to řekl dnes na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu. Klíčovým faktorem bude podle Havlíčka počet nakažených za posledních sedm dnů na 100.000 obyvatel. Potřeba je podle něj dosáhnout hodnoty 100 na 100.000 obyvatel. Nyní počet podle něj činí 177.

Vláda proto bude vždy v pondělí upřesňovat konkrétní pravidla pro rozvolňování na příští týden, ve čtvrtek pak na základě aktuálních epidemiologických dat určí, zda opravdu může restrikce uvolnit. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) doplnil, že to neznamená, že každý týden se bude nutně uvolňovat.

Od pondělí 26. dubna budou moct otevřít mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Děti tam budou moci chodit bez roušek a bez testů, uvedl po dnešním jednání vlády na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). V ostatních regionech budou nadále školky moci navštěvovat pouze předškoláci za přísnějších hygienických pravidel. V pondělí pak bude vláda rozhodovat o otevření druhých stupňů základních škol rotačně od 3. května pro tyto tři kraje s nejnižším počtem nakažených koronavirem, doplnil ministr.